Categories Kosa

Više od sto vlasi dnevno…

Sasvim je normalno da izgubite sto vlasi svaki dan. Opadanje kose je prirodan proces njene obnove i oko toga ne treba da se zabrinjavate, osim ako primetite da se na četki nakon češljanja odjednom nalazi mnogo veća količina dlaka nego što je uobičajeno.

Stručnjaci kažu da se na našoj glavi nalazi 100 do 150 hiljada folikula kose, a u bilo koje vreme 90 odsto naše kose je u aktivnoj fazi rasta. U toj fazi kosa raste oko 1 cm u mesec dana, a 10 odsto kose je u neaktivnoj fazi, što traje tri meseca. Oko 1 odsto kose koja je u fazi “odmaranja” padne dnevno s naše glave, a kada se pozabavimo još malo matematikom, broj tih vlasi koje opadnu tokom dana kreće se oko sto.

Kad kosu peremo ili češljamo, grublji pokreti mogu pridoneti opadnanju kose pre nego što bi se to dogodilo prirodnim putem. Tip frizure koju nosite, odnosno njeno uređivanje, mogu pridoneti dodatnom opadanju. Baš zbog toga je broj vlasi na jastuku ujutro nakon spavanja mnogo bolji pokazatelj da li je je opadanje kose kod vas normalno, nego broj vlasi u odvodu nakon pranja.

Imajte na umu da su brojke o kojima pišemo prosečne. Brzina rasta kose je većinom pod uticajem genetičkog faktora i sve dok se vaša kosa obnavlja stvari su pod kontrolom. Mnogo je važnije da na vreme otkrijete promene u količinama opale kose nego tačne brojke. Ako primetite značajne promene, vreme je da potražite pomoć stručnjaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA