Pažljivo čitajte: Ove sastojke u kremama ne smete kombinovati

by | septembar 23, 2014

Većina žena svakodnevno koristi različite proizvode za negu kože, ali ako ne dođe do iritacije, uglavnom se malo ko zamara time koliko su određeni sastojci u tim proizvodima međusobno kompatibilni.

beauty krema za lice

Ako još uvek na lice ne stavljate hidratantnu kremu, hranljivi serum i kremu sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili višim, bilo bi krajnje vreme da počnete. Naime, dermatolozi kažu da se na taj način najbolje zadržavaju aktivni sastojci pa se izvlači maksimum iz svakog proizvoda koji koristite.

Pre nego što počnete da kombinujete razne proizvode na svom licu, bilo bi dobro da obratite pažnju na njihove sastojke, jer neki od njih se i ne slažu baš najbolje.

Evo šta nikako ne smete kombinovati:

Retinol i alfa hidroksi kiseline (AHA) poput glikola i mlečne kiseline. Ova kombinacija je siguran recept za pojavu crvenila na koži i iritacije. Ako ste se već prevarili i naneli kreme s ovim sastojcima, najbrže ćete smiriti kožu ako popijete antiupalni lek poput aspirina, lice dobro isperete vodom i nanesete kremu koja ublažava crvenilo i iritacije na koži.

Limunska kiselina ne bi se smela da se kombinujei s drugim sastojcima. Poznato je da limunska kiselina ima široku upotrebu u prehrambenoj industriji, ali malo je manje poznato da se nalazi i u većini hidratantnih krema. Problem nastaje kad nakon hidratantne kreme, u kojoj je jedan od sastojaka limunska kiselina, nanesete drugi proizvod pa neizbežno dolazi do iritacije.

Retinol i proizvodi za kožu sklonu aknama. Korišćenjem u isto vreme salicilne kiseline i retinola dolazi do isušenja kože i pojave crvenila. Mešanje benzoil peroksida s retinolom ima suprotan efekat, jer ti sastojci međusobno poništavaju dejstvo.

Vitamin C i alfa hidroksi kiseline.
AHA kiseline menjaju pH vitamina C u dovoljnoj meri da ga destabiliziraju zbog čega antioksidant prestaje da bude efektan. Ako na lice nanosite serum s glikolnom kiselinom, radije odaberite serume s drugačijim antioksidansima poput zelenog čaja i resveratrola.

Izvor: tportal.hr, M.G.

Tagovi: