Categories Lice

Rešite se kesica ispod očiju

Definitivno podočnjaci nisu najbolji početak dana. Ako se sve češće budite sa vrećicama ispod očiju, neophodno je da počnete aktivnu borbu protiv ove neprivlačne kozmetičke smetnje.


U nekim slučajevima pojava podočnjaka ili „kesica” ispod očiju je nasledna. Međutim postoji još mnogo razloga koji dovode do pojave podočnjaka i uključuju, između ostalog, nedostatak sna, alergije, hormonske promene povezane sa mesečnim ciklusom žene, suvišna količina vode u organizmu, stres, loša ishrana, nedostatak proteina, pušenje i često konzumiranje alkoholnih pića.

 

Resite se podocnjaka


Šta da radite
Brinite o koži ispod očiju svakodnevno. Neophodno je da lice umivate hladnom vodom ujutro, a uveče da nanesete odgovarajuću kremu za negu kože ispod očiju ili da stavite kocke od leda na kritične oblasti.

 

Danas postoji mnogo krema za negu kože ispod očiju, kao i za uklanjanje podočnjaka, ali u odabiru krema treba biti obazriv. Ako pri prvoj upotrebi nekog kozmetičkog sredstva za uklanjanje podočnjaka primetite crvenilo kože, odmah prekinite sa njegovom upotrebom. Pri lečenju podočnjaka masaža očiju do neke mere može da pomogne jer stimuliše cirkulaciju, ali nije potrebno da trljate oči neopravdano i svakodnevno. 

Tokom leta potrebno je da koristite kremu za zaštitu od sunca. Najznačajnija sredstva u borbi protiv podočnjaka je zdrav san, kompletan odmor, uređen unos vode u organizam, redovna i uravnotežena ishrane, redovan unos vitamina, smanjenje unosa soli, odsustvo stresa (ili sposobnost da se nosite sa njim).

 

podocnjaci

Nezamenljiv recepti
Vreme prolazi, medicina napreduje, ali ništa ne može da zameni stare savete naših baka!

-Najbolji način da osvežite oči je da kolute krastavca ohlađene u frižideru stavite na oči kao masku. Ohlađene filter kesice čaja od kamilice takođe će vam pomoći u kontroli natečenosti očiju, podočnjaka ili umora.

 

– Probajte da ujutru na podočnjake stavite kašiku. Bilo bi još bolje ako bi i kašike mogle da budu rashlađene u zamrzivaču, pa njima lagano masirajte kapke od unutra ka spolja. Masirajte se sve dok kašika ne dobije sobnu temperaturu.

 

– Skuvajte crni čaj i ostavite da odstoji 30-40 minuta. Stavite oblogu natopljenu s čajem i držite 1-2 min, menjajući je 3-4 puta. Ovaj postupak traje desetak minuta. Nakon okončanja postupka sledi umivanje sa hladnom vodom.

 

Podocnjaci-Uzmite pola kafene kašičice kvasca u prahu i 1 kafenu kašičicu jogurta (ne voćnog) i pomešajte. Sa malo vatice nanesite dobijenu smesu na podocnjake i ostavite da se osuši. Ostavite tako preko noći da stoji. Ujutro normalno isperite i videćete fantastican efekat.

 

– Skuvajte čaj od žalfije (kašičica žalfije ide sa pola čaše ključale vode). Ostavite da odstoji 10-15 minuta, a zatim pola čaja stavite u frižider, a drugu polovinu zagrejete. Stavljajte naizmenično (toplo-hladno) oblogu navlaženu sa toplim i hladnim čajem na kapke. Ovaj postupak uradite pre nego što odete u krevet, a zatim stavite odgovarajuću kremu za negu područja ispod očiju.

 

– Pokušajte da spavate na višem uzglavlju, kako bi dejstvom sile teže višak tečnosti napustio područje lica. Ako se otok ne povuče dok ste na nogama, u uspravnom pokušaju, ponovo prislonite hladne obloge ili kesice od čaja na podočnjake.

Ivana Ankić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA