Categories Telo

Deset razloga zašto ne gubimo kilograme iako držimo dijetu

Sigurno vam je dobro poznata sledeća situacija: na posebnom ste režimu ishrane, čak pomalo i vežbate, ali kilogrami ne spadaju. Konstantno ste gladni, to vas pomalo iscrpljuje i dekoncentriše, ali vaga stalno pokazuje istu kilažu. Šta ne radite dobro? Prenosimo vam zanimljivo istraživanje i dajemo deset razloga koji mogu biti glavni uzročnici ovog problema. 

Foto: Thinkstock

1 Prvi i osnovni razlog može biti u tome što dijeta koju držite uopšte nije za vas! To što je neka dijeta najpopularnija, jer se pokazala kao idealna u mnogim slučajevima, uopšte ne mora da znači da odgovara vama, vašoj krvnoj grupi. najbolje bi bilo da konsultujete nutricionistu kako bi vam napravio adekvatan plan ishrane.

2 Nemate uspostavljenu rutinu spavanja! Jako je važno da svoj organizam naviknete da leže i ustaje u koliko-toliko definisano vreme, a onda i da mu obezbedite čuveni “beauty sleep” koji podrazumeva osam sati kvalitetnog sna.

3 Dopuštate sebi mnogo! Nije strašno malo prekršiti dijetu, ali ako krenete malo po malo, to onda postane mnogo i vaša dijeta zaista počinje da gubi smisao.

Vaši prijatelji imaju grozne navike u ishrani! Pa zato kad god ste u njihovom društvu vi ne možete da ne zgrešite.

5 Hronično ste pod stresom! Kortizol ili hormon stresa ima uticaj na nivo insulina u našem telu, pa ako ste konstantno izuloženi stresnim situacijama to može dodatno uticati na vašu potrebu za hranom. Uzmite pauzu, prošetajte na suncu, pročitajte par strana omiljene knjige ili odslušajte najdražu pesmu i tako povratite emotivnu ravnotežu.

Foto: Pixabay

6 Porcije su vam prevelike! To što su u vašem tanjiru samo zdrave namirnice ne znači da možete da ih jedete u ograničenim količinama. Manji obroci u kraćim vremenskim razmacima najbolje su rešenje.

7 Zadržavate svoje uspehe za sebe! Naučno je dokazano da ljudi koji su aktivni na društvenim mrežema i svakodnevno obaveštavaju svoje pratioce između ostalog i o tome kako naprduje njihova dijeta brže i lakše gube kilograme. Jer, imaju cilj – da svima dokažu da imaju čvrts karakter i da su uspeli.

8 Krivite genetiku! Naučnici su sve bliže tome da sa sigurnošću potvrde da je gojaznost nasledna, ali nemojte gledati u svoje roditelje i rođake i misliti o sebi kao o osobi kojoj je predodređeno da ima višak kilograma. Sve je stvar stava, navika i volje.

9 Preterujete u restoranima! Ne morate pojesti celu porciju ukoliko je ogromna, slobodno zamolite konobara da vam zapakuje ostatak da ponesete kući.

10 I poslednji razlog je taj što niste muškarac! Naučno je dokazano da muškarci mnogo brže i lakše skidaju kilograme.

Pročitajte i … Vitki ili “buckasti”? Mnogo toga, ipak, zavisi od hormona!

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA