Categories Telo

Istine i zablude: Da li je botoks zaista opasan?

Autorka teksta: Tamara Kovačević
Autorka teksta: Tamara Kovačević

Botoks je u poslednjih dvadeset godina doneo najveći napredak u savremenoj estetskoj i opštoj medicini, a ujedno je i najpopularniji estetski tretman u svetu. Međutim, samo njegovo ime je kontroverzno jer potiče od brenda neurotoksina Botox koji podrazumeva svaki preparat na bazi botulinum toksina sa tom namerom.

Pre primene botoksa kod svakog pacijenta potrebno je ispitati irad pojedinih mišića koji učestvuju u mimici lica. Mišići se s vremenom opuštaju budući da botoks blokira put nervnim impulsima prema mišiću. Koža koja prekriva te mišiće zateže se i ravna je, jer je preostali aktivni mišići su napeti i na taj način se eliminišu bore. Da bi vam najbolje predstavili suštinu botoksa, njegovu primenu smo podelili u nekoliko sledećih segmenata.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

ISTINA

Botoks uzrokuje pad kapka
Kada se botoks ubrizga u predeo kapka, oko oka ili na čelu postoji velika verovantoća da dođe do kapka i tako prouzrokuje njegov pad. Iako neke činjenice pokazuju da se ovo retko dešava iskusnim lekarima, ipak je moguće. Botoks bi trebalo da ostane na površinskim delovima mišića, ali ukoliko uđe dublje u mišiće dolazi upravo do ovog problema. Da vas ne bi preplašili skroz dobra vest je da je ovo stanje privremeno i traje nekoliko nedelja. Ali, složićete se da je neprijatno!?

Botoks nije zamena za filer
Ukoliko niste znali, primena botoksa se radi na sledeći način: ubrizgava se pod kožu baš kao i filer. Međutim, jasno je zašto postoji velika sličnost. Botoks je zadužen za ravnanje bora baš kao što to radi i filer, ali ne i za njihovo popunjavanje. On ih izravnava tako što sprečava mimiku lica koja stvara bore. Ovi efekti nisu trajno rešenje, jer nervi koji pokreću mišiće, ponovo se rekonektuju pogotovo kod onih osoba koje su sklone fizičkim aktivnostima. Moramo vam napomenuti, ukoliko je vaš botoks tretman trajao nekoliko nedelja, vrlo je verovatno da ste dobili mnogo slabiji rastvor.

Kliknite za nastavak teksta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA