Categories Telo

Jabuka…kruška… peščani sat… Šta treba da jedemo zavisi od toga kako smo građene

Svaka žena ima „problematično područje” na svom telu, na kome se masnoće talože više nego na drugim mestima. U zavisnosti od oblika tela, treba obratiti pažnju na namirnice koje su „najzaslužnije” za debljanje baš u toj zoni.

Foto: Pixabay

Peščani sat
Ovo je najpoželjniji tip tela – široki bokovi, vrlo uzak struk i zavidan obim grudi. Žene ovakve građe kilograme dobijaju ravnomero, a često im nedostaje mišićni tonus. Treba da biraju namirnice koje imaju niski glikemijski indeks i da jedu male obroke – pet do šest puta na dan. Preporuka je da se jede više svežeg voća i povrća, kao i hrana bogatu zdravim masnoćama. Namirnice poput hleba, nudli i pirinča treba izbegavati, osim ako su od celih žitarica.

Pravougaonik
Za ovaj oblik tela je karakteristično da ima uske bokove i nedefinisan struk. Iako je mala verovatnoća da će se žena se ovakve građe udebljati, treba da u ishranu uvrsti namirnice sa zdravim masnoćama – avokado, losos, bademe, kao i biljne proteine, a da izbegava slatkiše i brzu hranu.

Foto: Pixabay

Jabuka
Kod ovog tipa građe masnoća se najviše skuplja u središnjem delu. Takve osobe treba da jedu često i po malo, na primer šest puta na dan, hranu bogatu vlaknima, voće, povrće, vitamin C, kao i mlečne proizvode koji imaju malo masnoće. Probiotici su dobar izbor, jer regulišu probavu. Ne prijaju im namirnice koje stvaraju nadutost (brza hrana, hleb, pojedino povrće).

Foto: Pixabay

Kruška
Žene koje imaju ovakvu građu, a karakterišu je široki bokovi i uzana ramena i grudi, sklonije su taloženju masnoća na bokovima, a mogu da pate od zadržavanja vode u telu. Preporučuje im se meso, riba, jaja, mlečni proizvodi i hrana sa visokim procentom proteina. Od voća su odličan izbor lubenice ili ananas, jer pomažu u čišćenju organizma od otrova koji usporavaju metabolizam. Dobro je piti i biljne čajeve npr. zeleni. Treba da izbeavaju jako slanu hranu, ali i namirnice poput belog hleba, testenine i pirinač.

Pročitajte i… Hologramska kosa je najveći trend sezone 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA