Možete imati savršen ten i bez sunčanja!

by | maj 14, 2015

Možemo li postići prirodno osunčani izgled kože bez sunčanja, solarijuma i mazanja kremama za samopotamnjivanje? Nauka kaže da možemo!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Naravno, to ne znači da ćemo bez svih ovih pomagala za tamnjenje kože postići egzotično tamni izgled, ali svakako postoje namirnice koje možemo konzumirati kako bismo uz minimalno izlaganja sunčevim zracima postigli zlatni ten. Naime, jedna britanska studija pokazala je kako ljudi koji jedu više voća i povrća imaju prirodno osunčani ton kože.

Već znamo da pravilna ishrana ima ključnu ulogu u zdravlju naše kože, a sad znamo i zašto: sveže voće i povrće puno je antioksidativnih komponenti poput karotenoida, na primer beta karotena u spanaću ili likopena u paradajzu. Ove komponente jačaju naš imunološki sistem, omogućuju pravilno funkcionisanje organizma, štite od nekih vrsta raka, ali i pomažu tamnjenje kože. Kako?

Kad jedete obrok pun karotenoida, višak koji ne iskoristimo u organizmu omogućuje nam da se pigment iz ovih namirnica vidi na površini na kože, a dvostruku korist zdrave ishrane vidimo i u činjenici da nam njegovo antioksidativno svojstvo pomaže u borbi protiv sobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja na koži. Dakle, ne samo da nam daju prirodno zlatni ton, karotenoidi nas štite i od negativnih sunčevih zračenja – što, naravno, i dalje ne znači da se treba izlagati suncu bez zaštite grickajući šargarepu na plaži.

Alfa-karoten nalazi se u šargarepi i bundevi, a likopena ima mnogo u crvenom voću – lubenicama, crvenom grejpu i guavi, a najviše u kuvanom paradajzu. U tamnozelenom povrću, bundevi i crvenoj paprici velike su količine luteina i zeaksantina, dok kriptoksantina ima u mangu, narandžama i breskvama. Stručnjaci preporučuju da se kroz nekoliko meseci hranimo obrocima koji su prepuni ovim namirnicama kako bismo postigli predivan ten na posve zdrav način. Ako pritom dobijemo i lepu kožu i koji centimetar u bedrima manje, niko neće biti srećniji od nas!

Tagovi: