Categories Telo

Najveći neprijatelj dijete je – vikend! Suprotstavite mu se…

Većina osoba se strogo pridržava dijete tokom radnih dana, ali subotom i nedeljom sebi daju mali „odmor“, a upravo njime izbrišu sve što su dotle postigli. Imajući to u vidu, nutricionisti preporučuju efikasan „recept“ tj. menjanje redosleda i praktikovanje posebnog režima ishrane od petka do nedelje.

Foto: Pixabay

Petak
Kritičan trenutak poslednjeg radnog dana nastupa oko 18 časova. Ako imate duže radno vreme, neposredno po povratku sa posla, mozak uključuje „vikend“ režim, popuštaju kočnice, pa se teško odoleva različitim iskušenjima, naročito slaktišima i ponekom alkoholnom piću.

Takođe, mnogi poslednjeg radnog dana sa kolegama odlaze u kafić da srede utiske posle naporne nedelje. Ukoliko i vi to praktikujete, preduzmite određene „mere zaštite“ vaše dijete. Npr. do kafića ili restorana prošetajte, tamo naručite sveže ceđene sokove umesto gaziranih, čašu vina ili malo pivo umesto velikog, jedan koktel, nikako više, kafu bez mleka i šećera…
Vodite računa da dok opušteno razgovarate, ne posegnete za kikirikijem, čipsom i ostalim grickalicama. Ako izlazite na večeru, naručite obrok salatu sa povrćem, piletinom i ribom.

Subota
Dan bi trebalo da počnete laganim vežbama istezanja kičme, vrata i ekstremiteta, potom da pojedete hranljiv doručak i odmah posle njega krenete u dugu i opuštajuću šetnju, makar to bio i odlazak do pijace, obilazak prodavnica ili obližnjeg tržnog centra.

Za ručak pripremite porciju omiljene testenine i mešanu salatu od povrća.
U subotu večerajte ribu ili piletinu, a budući da je vikend, možete sebe da častite nekim slatkišem (naravno, količina treba da bude bar upola manja od one koju želite).

Foto: Pixabay

Nedelja
Višak kalorija koje ste uneli u organizam u subotu uveče potrošite sređivanjem kuće u toku nedeljnog prepodneva. Verovatno ćete “sa krpama i usisivačem” provesti nekoli časova, pa posle toga možete da se okrepite i vratite energiju pečenim mesom na roštilju i velikom porcijom salate od sezonskog povrća.

Posle podne rezervišite za aktivnosti koje vas opuštaju, a uveče aktivirate mišiće vožnjom bicikla ili šetnjom. Budući da ste imali obilan ručak, za večeru možete da pojedete voćnu salatu ili komad tosta sa buterom.

Pročitajte i…  Da li znate u kojoj meri boja tanjira utiče na apetit? 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA