Categories Telo

Prirodni tretmani za negu noktiju

Nokti rastu oko 0,9 mm nedeljno, odnosno 2-3 mm mesečno i potpuno se regenerišu za, otprilike, šest meseci. Postoje i varijacije u brzini rasta noktiju – danju rastu gotovo dva puta brže nego noću, kao i leti u odnosu na zimu.

Izgled noktiju puno otga govori o vašoj higijeni, ali i zf+dravlju. Na njihov kvalitet noktiju utiče ishrana. Stoga, u svakodnevnu ishranu bi trebalo da uvrstite namirnice bogate vitaminima D i E, kao i kalcijumom koji podstičee rast i čvrstinu noktiju. Lešnici, bademi, orasi i hrana bogata gvožđem i proteinima takođe jačaju nokte, što važi i za sok od šargarepe i čaj od mente.

Pet prirodnih tretmana za negu noktiju:

Suncokretovo ulje – U staklenu flašicu sipajte 0,6 dl suncokretovog ulja, pet kapi vitamina A i četiri kapi tinkture od joda, pa lagano promućkajte. Ovom tečnošću mažite nokte dva puta dnevno.

Maslinovo ulje – Tretman omega kiselinama prava je blagoslov za nokte. Dovoljno je da ih desetak minuta držite potopljene u mlakom maslinovom ulju. Terapija se primenjuje svaki drugi dan sve dok nokti ponovo ne postanu čvrsti i glatki.

Biljno ulje – U posudicu sipajte mlako biljno ulje i dodajte pet kapi soka od limuna. Ovom tečnošću natapajte nokte dva puta nedeljno.

Crni luk – Uzmite jedan crni luk, prepolovite ga, pa njime svakodnevno trljajte nokte. Od ovog povrća takođe može da se iscedi sok koji se utrljava u nokte.

Mleko – Zagrejte mleko, pa potopite ruke i držite pet minuta. Ovim tretmanom jačaju se i hidriraju nokti jer je mleko puno laktozne i prirodne alfa-hidroksilne kiseline, koje nežno uklanjaju mrtve ćelije s kože.

Breskva – Pomešajte tvrdo kuvano žumance i 4g pčelinjeg voska, te lagano smesu rastopite na pari, a zatim dodajte malo ulja breskve. Polako mešajte dok ne dobijete kremastu masu, a potom ostavite da se ohladi i sipajte u teglicu. Dobijenu kremu utrljajte u nokte svako veče, a zatim navucite pamučne rukavice.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA