Categories Telo

SAVETI za zdrave, blistavo bele zube

Redovno pranje zuba, ujutru i pred spavanje, se podrazumeva. Ali, da biste imali blistav osmeh, poslušajte savete Kejtlin Vilson, stomatolog “Ochsner” zdravstvenog centra u Nju Orleansu.

Jednom nedeljno operate i ispolirajte zube soda bikarbonom. Koristite je umesto paste. Kao alternative može da posluži i kuhinjska so.

 

Saveti za zdrave zubeIshrana
Idelano bi bilo da ne pušite, ne pijete crni čaj, gazirana pića i tamne sokove – ako želite da imate divne zube. Imajte na umu da sve što je tamne boje, a stavite u usta, ostavlja trag na zubima. Ako, ipak, ne možete da odolite, operite zube odmah posle obroka ili ispijanja pića. Jedite jabuke koje su blagotvorne za oralnu higijenu.

Jezik
Bitno je da osim zuba redovno čistite i jezik. Postoje četkice za zube sa posebnim delom za jezik pomoću kojih bi trebalo da praktikujete čišćenje. Imaćete svež dah, a odstranićete i gomilu bakterija iz usta

Soda bikarbona
Soda bikarbona se zbog svog reaktivnog svojstva lako spaja sa prljavštinom na zubima, a ukoliko se pomeša sa morskom solju, efekat se pojačava. Zubi će biti belji i naslage manje, ali ne preterujte sa upotrebom – jednom nedeljno je sasvim dovoljno.

SminkaŠminka
Uvek
imajte ruž ili sjaj za usta odgovarajuće boje. Idelana boja je koralna
ili svetlo crvena. Uz ove boje vaši zubi delovaće belje. Izbegavajte
neutralne nijanse, jer će vaš niz „bisera” izgledati žuto.

Sirće
I jabukovo sirće pomaže izbeljivanju. Međutim, i sa njim je važno biti pažljiv jer kiselina nagriza zubnu gleđ. Ali ako ga koristite pravilno, razređeno s vodom, ovo postaje jednostavan i zdrav način izbeljivanja zuba. Kašičica jabukovog sirćeta pomešana s pola čaše vode postaje odlična tečnost za ispiranje usta. Mešavina je dovoljno slaba i neće oštetiti zube, a opet dovoljno jaka da ih očisti od štetnih naslaga.

Četkica
Svakog drugog meseca promenite četkicu za zube. U suprotnom efekat čistoće će se izgubiti. Pravilan način pranja zuba je da četkicu namestite u položaj od 45 stepeni u odnosu na desni i pravite blage kružne pokrete.

Konac za zube

Konac
Uvedite
praksu čišćenja zuba koncem. Radite to što češće – dpk ste u kolima,
kada se spremate za spavanje, u toaletu na poslu… Uvek imajte jedno
neotvoreno pakovanje konca. Sprečićete razne bolesti, hrana se neće
zadržavati i imaćete manje povoda da idete kod zubara.

 

Izvor: Blic žena

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA