Beleške iz redakcije: Beauty Favourites 05/16

by | maj 31, 2016
Jasmina mala

Jasmina Ubiparip, zamenica glavne i odgovorne urednice magazina „Lepota i zdravlje“

Kada sam počela da razmišljam o tome koje sam proizvode koristila tokom ovog meseca, i da prikupljam za fotkanje bočice i pakovanja onih koji su mi se posebno dopali, shvatila sam da je u pitanju ogromna količina (proizvodi koje vidite na fotografiji odabrani su iz mnogo veće gomile). Iskreno, pomalo sam se uplašila da možda razvijam nekakvu beauty opsesiju. I to posebno kada je nega u pitanju, jer definitivno koristim više proizvoda za negu nego mejkapa. A onda mi se javila utešna misao da je to možda jednostavno obeležje trenutka – savremenog načina života – i da nisam ja jedina nego da „sve žene tako“. Pa, da li sam u pravu? Možete li uopšte da izbrojite koliko kozmetičkih proizvoda koristite tokom dana?

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Nego, da se vratim na temu. I ovoga meseca među favorite su ušli oni proizvodi koje sam koristila svakodnevno ili gotovo svakodnevno i pri čijoj sam upotrebi zaista uživala: zbog načina na koji deluju na kožu ili kosu, teksture, mirisa, dizajna… Neke od proizvoda sam dobila (#lovemyjob) ali ovo nije sponzorisani tekst i nije mi namera da pišem PR već recenzije iz svog ugla, naravno, u skladu sa specifičnostima i kvalitetom moje kože i kose.

Krenuću redom, onako kako su proizvodi poređani na fotografiji.

1. Kérastase, Oléo-Curl, negujuća krema za definiciju i mekoću neposlušne kovrdžave kose. Dopala mi se jer ima anti-friz efekat. U pitanju je proizvod koji se ne ispira, ali ja ipak sačekam da deluje 5 minuta, a zatim ga isperem. Ostaje mi još da ga isprobam na Ivinoj kosi, koja je kovrdžavija od moje, a takođe se mrsi i često bude „naelektrisana“.

2. Eos, Lip Balm, Strawberry Sorbet. Slušam o ovom balzamu već godinu-dve, tako da sam morala da ga kupim i isprobam kada sam konačno u parfimeriji naišla na njega. (Plus, Iva je bila toliko oduševljena kada ga je ugledala da nisam mogla da joj kažem „ne“.) Dizajn je divan, a tekstura je začuđujuće glatka i nežna, iako je u pitanju 100% prirodan proizvod, a oni uglavnom budu nešto gušći i „tvrđi“. U sastavu su shea-buter (karite maslac) i jojobino ulje, te je proizvod izuzetno bogat vitaminom E. Nedostatak: koža ga brzo upije pa mora da se nanosi ponovo. (Najtrajniji balzam za usne koji sam ikada probala jeste Weledin – nanesete ga jednom i satima ste mirni.)

3. Glossip, Intense Volume Mascara. Novi brend na našem tržištu sa zaista širokim asortimanom i prihvatljivim cenama (reda veličine kao NYX). Doduše, sumnjam da bi se ova maskara našla na listi favorita da je neko drugo godišnje doba, ali ona ima dve karakteristike koje je čine savršenom tokom vrelih dana. Naime, uopšte nije intenzivna kao što joj naziv tvrdi, već stvara totalno prirodan efekat (kao da su vam trepavice samo blago gušće i duže od prirodnih) i veoma se brzo suši – što su dva kvaliteta koja mi leti posebno odgovaraju jer na temperaturama 30+ želim da izgledam nenašminkano (ali ne i da zaista budem nenašminkana 🙂 ), a nikako ne želim da budem razmazana. Ova maskara ispunjava oba moja zahteva.

4. Nuxe Body, 24-satni hidratantni losion za telo, sa cvetovima narandže i badema. Namenjen je suvoj koži, ali mi savršeno odgovara. Nakon nanošenja koža nije masna već puderasto-sveža. I, naravno, ima onaj specifični Nuxe miris, koji posebno volim.

5. Eucerin, Volume Filler, intenzivni koncentrat deluje na volumen i čvrstoću kože, a sadrži ulje magnolije, oligopeptide i hijaluronsku kiselinu. Zapravo, počela sam da ga koristim baš zbog hijaluronske kiseline, jer sam htela da proverim kakav je efekat kada se ona koristi spolja i iznutra (pogledajte poslednju stavku). Koncentrat je blage teksture te prija koži i pri visokim temperaturama.

6. Avon, Nutraeffects BB Cream ima odličnu pokrivnu moć – bolju od većine BB krema koje sam isprobala, a opet deluje prozračno na koži (ne stvara efekat maske) i to je ono što mi se kod nje najviše dopada. Proizvodi se u dve verzije, mat i običnoj. Ja sam isprobala samo običnu, ali nisam sigurna kako bi se mat izgledala tokom letnjih vrućina (neprirodno?) Proizvođač kaže da Nutraeffects BB krema sadrži aktivni kompleks zasnovan na čija semenkama i cvetu rajske ptice – dobro zvuči 🙂

7. La Roche-Posay, Anthelios XL, Créme sa zaštitnim faktorom 50+ namenjena je veoma osetljivoj koži, kao i koži netolerantnoj na sunce. Štiti od UVA i UVB zraka, ne sadrži paraben niti parfeme, ne ostavlja bele tragove. Koristim je pre BB kreme tokom sunčanih dana, kada znam da ću se duže zadržavati napolju. Nažalost, nije idealna za masnu kožu jer čini da ona dodatno sija (ne na dobar način), ali u ovom slučaju dajem prednost dejstvu u odnosu na izgled, tj. činjenici da mi je lice zaista dobro zaštićeno od sunca.

8. Eucerin Kids Sun Lotion 50+ Takođe sa veoma visokim zaštitnim faktorom, bez parabena i parfema i pogodan za veoma osetljivu dečju kožu, ovaj proizvod sadrži specijalnu inovaciju – sistem UVA i UVB filtera koji štiti kožu, kao i biološku zaštitu ćelija (antioksidant likohalkon A štiti ćelije kože u dubljim slojevima epidermisa, dok gliciretinska kiselina podstiče mehanizme obnove DNK ćelija). Plus, kupovinom ovog proizvoda pomažemo nabavku dermoskopa, u okviru kampanje Pregled za sve.

9. Innisfree, Jeju Volcanic Pore Scrub Foam, pena koja dubinski čisti pore i i blago pilinguje kožu. Iscedila sam i poslednju kap proizvoda i veoma rado bih ga ponovo koristila – ukoliko budem imala sreće, jer sam i ovaj kupila preko prijateljičine prijateljice. U pitanju je korejska kozmetika koju je kod nas još uvek teško nabaviti. Neću dužiti o ovom proizvodu, jer se nadam da ću ugrabiti vremena da detaljnije istražim fenomen popularnosti korejske kozmetike i napišem tekst posvećen tome u celini.

10. NIVEA Creme Care, Facial Cleansing Wipes. S obzirom na to da imam problematičnu kožu sklonu bubuljicama, nikuda ne idem bez važnih maramica, posebno tokom leta, posebno ako se bavim aktivnošću na otvorenom (od obične šetnje do vožnje bicikla). U strahu da mi lice ne „bukne“, opterećena sam idejom da koža mora da mi bude apsolutno čista. Ako, npr. dolazim pešice na posao, volim, kada stignem, da prebrišem lice vlažnom maramicom kako bih bila sigurna da sam uklonila čestice prašine i smoga koje se zalepe za kremu za sunčanje. Preterujem? (Ostaviću ovo pitanje otvorenim za vaše interpretacije.)
P.S. Ove maramice su idealne za tu namenu jer uklanjaju i vodootporni mejkap, a kreme za sunčanje su obično esktremno otporne na vodu.

11. Ziaja, Hand Cream, sa proteinima svile i provitaminom B5 – veoma ugodna krema koju koža brzo upija, ne masti tastaturu (što je veoma važno ukoliko je mažemo na poslu između dva maila 🙂 ) a mene je posebno privukao miris koji je ženstven i sasvim diskretan, te mislim da neće izazvati negodovanje kolega u kancelariji kakvo je izazvala moja upotreba Burt’s Bees kreme za ruke, sa zaista veoma jakim mirisom žalfije. #samokažem

12. Sofi, Prirodni dezodorans, Limunova trava i žalfija Šta ću, kada volim miris žalfije! Divno miriše, svi sastojci su potpuno prirodni – meni jedino pomalo smeta što sadrži alkohol, jer isušuje kožu ispod pazuha i blago pecka neposredno nakon nanošenja. Ipak, ovo je subjektivno mišljenje – moj muž je oduševljen ovim dezodoransom i za tu regiju koristi samo njega.

13. Koozmetik, Deodorant, limunova trava i bergamot, potrošila sam i planiram da ga ponovo kupim. U formi stika, takođe potpuno prirodan, blagog mirisa, u potpunosti je zamenio stikove koje sam ranije koristila, a koji nisu pripadali prirodnoj kozmetici.

14. La Roche-Posay, Lipikar Gel Lavant, umirujući i zaštitni gel za tuširanje u skladu je sa fiziološkom pH vrednošću kože, ne sadrži sapune i parabene a obogaćen je niacinamidom i shea-buterom (karite maslacem). Savršen na koži. Jedino što bih promenila jeste to da bih mu dodala pumpicu – desi mi se da iz tube izađe više proizvoda nego što mi je potrebno.

15. Vichy, Dercos, Ultra Soothing, izuzetno smirujući šampon za osetljivo vlasište, bez sulfata, sadrži formulu sensirin, glicerin i pantenol.

16. Doppel Herz, Aktiv, Hijaluronska kiselina U skladu s onim „lepota dolazi iznutra“ odlučila sam da testiram da li će se na koži lica videti efekti unosa hijaluronske kiseline u vidu suplemenata. Dnevno uzimam 60 mg ove supstance. Još je rano da bih govorila o efektima, ali ću naknadno dodati tu informaciju u post.

Pratite me i na instagram profilu @jasminaubiparip i blogu cookandbeautybook.blogspot.rs

Tagovi: