Kako maslinovo ulje deluje na kosu?

by | septembar 13, 2016

Foto: @zeljkou

Jasmina mala

Jasmina Ubiparip, zamenica glavne i odgovorne urednice magazina „Lepota i zdravlje“

Nedavno nam je u redakciju stigla linija za negu kose Garnier Ultra Doux Mythique Olive, obogaćena devičanskim maslinovim uljem, koja je kod mene izazvala skoro pa „eureka“ efekat. Zašto? Tokom poslednje dve-tri godine za negu kose koristim gotovo isključivo proizvode obogaćene uljima – arganovim uljem, uljem avokada, karite, kokosovim uljem, uljem semenki grožđa… Ali na staro, dobro maslinovo ulje skoro da sam potpuno zaboravila!

Foto: @zeljkou

Svi znamo da je maslinovo ulje supernamirnica blagotvorna za naš organizam bilo da je koristimo iznutra ili spolja. I, naravno, svi smo još od majke ili bake čuli da je ono odlično za kosu. Ali, kako tačno ono deluje? Pre nego što se vratim na Garnier liniju s početka priče, odlučila sam da malo detaljnije istražim ovu temu.

1. Za snagu i sjaj: Maslinovo ulje sadrži vitamine A i E, kao i antioksidanse zahvaljujući kojima krajevi kose postaju jači, a vlasi sjajnije.

2. Protiv peruti: Do ove pojave često dolazi zbog suve kože glave, pa upotreba maslinovog ulja donosi preko potrebnu hidrataciju.
Pronašla sam prirodni recept protiv peruti koji mi se učinio vredim probe (iako to još nisam učinila): Pomešati jednake delove maslinovog ulja, limunovog soka i vode (verovatno da će biti dovoljna po jedna kašika) pa izmasirati ovom mešavinom teme bez prethodnog pranja. Ostaviti da odstoji 5 minuta pa isprati na uobičajen način. Koristiti jednom nedeljno. (Ako neko proba, molim da mi javi rezultat!)

3. Za zdrave krajeve: Sprečava lomljenje kose, čineći je jačom, a možete isprobati i sledeću masku:
Protrljati malo maslinovog ulja među vrhovima prstiju, pa ga pre pranja kose rasporediti po krajevima. Ostaviti da deluje najmanje 20 minuta, ali može i duže. Kosu zatim oprati na uobičajeni način.Ovu masku sam isprobala. Na mojoj kosi – koja je izuzetno gusta i jakih vlasi – odlično deluje.

Foto: @zeljkou

Foto: @zeljkou

4. Daje kosi mekoću: Zahvaljujući upotrebi ulja, ona ne samo da izgleda lepše, već je i osećaj pod prstima svilenkastiji i prijatniji.

5. Podatnija za oblikovanje: Frizeri kažu da je, kada je zdrava i hidrirana, kosu lakše stilizovati. Uostalom i efekat je neuporedivo bolje: pomislite samo na razliku između isfenirane kose koja je suva i oštećena, ili ako je ona zdrava, sjajna i dobro hidrirana.

Jedan od „klasičnih“ recepata za pakovanje s maslinovim uljem svakako je odličan za kosu, ali zahteva minimum jedno slobodno veče. I nemojte očekivati da će vam sutradan frizura biti blistava. Zašto?

Nakon što maslinovo ulje rasporedite po kosi, kosu treba da upakujete u plastičnu kapu za tuširanje pa zatim da ostavite 20-ak minuta da deluje. Nije loše tokom prvih pet minuta kosu zagrevati toplim (nikako vrućim!) vazduhom iz fena. Nakon toga, kosu možete isprati, međutim, maslinovo ulje je teško, gusto i veoma masno te najčešće ni dva pranja ne pomažu – kosa ostaje pomalo slepljena i masna.

Ako nemate vremena za takve dugotrajne zahvate, odlično rešenje jeste upotreba proizvoda na bazi maslinovog ulja.

Foto: @zeljkou

Foto: @zeljkou

A to znači da je pravo vreme da se vratimo na kolekciju s početka priče, koju ću vam ukratko predstaviti. Moja iskustva su više nego zadovoljavajuća, a predlažem i vama da probate (posebno ukoliko imate suvu i oštećenu kosu ili tzv. normalnu kosu) – odnos cene i kvaliteta je odličan, pa nikako ne možete biti na gubitku.

Kolekciju Garnier Ultra Doux Mythique Olive čini:
Šampon: Lagan je i nežnog mirisa, stvara meku i bogatu penu.
Regenerator: Kremast, jednostavno se ispira, kosu čini glatkom i sjajnom i sprečava mršenje.
Intenzivna maska: Na beauty forumima zovu je Garnier maslina i uglavnom je hvale. Kosa je nakon upotrebe meka i negovana.

 

 

 

 

Tagovi: