Smoothie koji će obradovati vaš mikrobiom

by | maj 23, 2016
Jasmina mala

Jasmina Ubiparip, zamenica glavne i odgovorne urednice magazina „Lepota i zdravlje“

Ako se pitate „Šta je mikrobiom?“ i „Zašto baš ovaj smoothie?“ – objašnjenje sledi, kao i recept za ovu ukusnu kombinaciju ananasa, kruške, đumbira i nane.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

U novije vreme često se ističe koliko je naš stomak, odnosno, probavni sistem, važan za zdravlje organizma u celini. U vezi sa tim pominje se mikrobiom, zajednica mikroorganizama koji nastanjuju naša creva. Koliko je značajan pojam mikrobioma najslikovitije se može predstaviti činjenicom da naš organizam sačinjava višestruko veći broj ćelija različitih mikroorganizama – nego naših sopstvenih ćelija! S obzirom na to da ovi mikroorganizmi aktivno učestvuju u funkcionisanju našeg organizma, uopšte nije svejedno kakav je naš mikrobiom. A u njemu ima „dobrih i loših momaka“. Zato je veoma važno da ishranom utičemo na to da se poveća broj „dobrih“ mikroorganizama, onih koji pozitivno utiču na naše zdravlje i, naravno, umanji broj „loših“ mikroorganizama – onih koje naučnici u novije vreme predstavljaju kao krivce za različite probleme, od alergija pa sve do kancera.

Smoothie koji sam izabrala za danas kombinovan je od namirnica koje su odlične za probavu. A uz to im je i ukus sjajan.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Dakle, osnovni sastojci za tropical digestive smoothie jesu sledeći:

Ananas, koji sadrži lekoviti enzim – bromelain. Ovaj enzim pospešuje probavu proteina unetih ishranom, umanjuje broj štetnih bakterija u crevima, jača imunološki sistem i umanjuje upalne procese. Posebno važan izvor bromelaina jeste središte ananasa, onaj tvrdi deo koji obično bacamo, ali ćemo ga u ovom smoothieju koristiti.

Kruške takođe podsticajno deluju na digestivni trakt, a njihova zrnasta tekstura utiče na to da se toksini iz organizma lakše vezuju za njih i izlučuju iz organizma. Detoks efekat.

Đumbir podstiče lučenje pljuvačke i probavnih enzima, te otklanja simptome nadutosti.

Nana ima slično dejstvo – podstiče lučenje pljuvačke, kao i drugih probavnih enzima, te je veoma popularno prirodno lekovito sredstvo kada su stomačne tegobe u pitanju.

A evo i šta vam je sve potrebno, kao i kako da napravite ovaj smoothie

Sastojci (za 1 l napitka):
1 ananas
1 kruška
komadić đumbira (otprilike 3 cm)
5-6 listića sveže nane
1 kašika lanenog semena
1 kašika (ravna) kokosovog ulja
2 dl vode

Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i umutiti!

Pratite me i na instagram profilu @jasminaubiparip i blogu cookandbeautybook.blogspot.rs

Tagovi: