Šta treba da se promeni u našoj beauty rutini kada napunimo 40?

by | novembar 3, 2016
Jasmina mala

Jasmina Ubiparip, zamenica glavne i odgovorne urednice magazina „Lepota i zdravlje“

Istina je da su odavno srušeni stereotipi o tome kako bi „priličilo“ da izgledamo u određenim godinama. Sećate li se onih „trajni“ sa ogromnim volumenom koje su naše mame počinjale da nose u svojim tridesetima (pa i ranije) i zbog njih izgledale barem deceniju starije? A danas nije nimalo čudno ako se u četrdesetima odlučimo za, recimo, svoju prvu tetovažu. To što ne postoje značajne razlike između stajlinga u dvadesetima, četrdesetima, šezdesetima, super je stvar, jer je upravo stajling taj koji stvara prvi utisak o nama i može da učini da nas ljudi percipiraju mlađima. Uz, naravno, govor tela i energiju koju emitujemo, a to je nešto na šta bora ili dve više ili manje uopšte ne utiču.


Razgovor između moje mame i sestre.

Mama: Kupila sam nove cipele. Kako ti se dopadaju?

Sestra (razočarano): Maaamaaa, pa šta će ti te „tetkaste“ cipele?! Izgledaćeš u njima preozbiljno.


To što je mama poslušala sestru i nije nosila „tetkaste“ cipele možda ne bi bilo čudno da ona u trenutku kada se razgovor odigrao nije imala preko šezdeset, a sestra blizu četrdeset godina. Mlade duhom, takve su žene u mojoj porodici 🙂

Ali, da se vratim na temu, stajling je jedno, a nega nešto sasvim drugo. Kada zagazimo u petu deceniju, negu moramo da prilagodimo novim potrebama našeg organizma. Jer, velika je verovatnoća da će nas u ovoj deceniji života mučiti problemi koje ranije nismo zapažali, poput suve i beživotne kože, „sivkastog“ tena, gubitka elastičnosti…

Šta možemo da učinimo?

(U ovom postu ograničiću se na redovnu, kućnu negu, i neću razmatrati tretmane koji su nam dostupni u ordinacijama i kozmetičkim salonima.)

Dizajn: Miroslav Kosanović

Dizajn: Miroslav Kosanović

1. Piling primenjujte češće, a preparati neka budu nežniji.

Već tokom tridesetih počinje da opada moć regeneracije ćelija kože i produkcije kolagena, međutim, ovi procesi u četrdesetima postaju jasno vidljivi na koži. Mrtve ćelije kože se gomilaju, što čini da ona postaje suvlja, ten je bez sjaja, a zbog toga su i bore i pigmentacijske neujednačenosti upadljivije. Svakodnevni piling može pomoći.

Međutim, treba da budemo oprezni te da učestalost pilinga ublažimo time što ćemo koristiti nežnije proizvode. Umesto hemijske eksfolijacije, nakon četrdesetog rođendana preporučljivija je fizička – ovde mislim na preparate koji sadrže čestice sa eksfolijatornim dejstvom. Zaštitna barijera kože sada je tanja, koža je suvlja, pa će nam ovaj tip proizvoda više odgovarati. Ukoliko osetimo da nam ne prija, da nas koža zateže ili pecka, fizički piling možemo odmah isprati. S druge strane, to nije toliko jednostavno kada nanesemo kiseline (hemijski piling), jer se njihovo dejstvo nastavlja čak i kada proizvod uklonimo.

2. Počnite da koristite serum.

Nije samo zaštitna barijera kože krivac za njeno isušivanje. Nakon četrdesete godine počinju da nestaju molekuli odgovorni za skladištenje vlage u našem dermisu, poput hijaluronske kiseline. Zbog toga dolazi do dehidratacije, ali i do gubitka elastičnosti i volumena kože. Da biste nadoknadili izgubljeno, dobra ideja je koristiti serum sa hijaluronskom kiselinom, kakav je, recimo, onaj iz linije Eucerin® Elasticity+Filler. Takođe, možete pokušati da se serumom zaštitite od spoljašenjeg zagađenja, koje ubrzava proces starenja. Potražite one bogate antioksidantima, npr. vitaminima C i E.

3. Birajte bogatije kreme.

Vreme je da još jednom proverite sastojke krema koje koristite, posebno ako vam se favoriti ne menjaju već godinama. Naravno, pretpostavljam da ste i do sada koristili proizvode sa antioksidantima i zaštitnim faktorom, jer ste želeli da sačuvate kolagen i predupredite pojavu pigmentacijskih fleka, kao i, podrazumeva se, ozbiljnije posledice nezaštićenog izlaganja suncu, kakva je kancer kože. Međutim, ako ste do sada birali „oil-free“ proizvode, vreme je da počnete da testirate punije, masnije, kremastije verzije sa većim brojem anti-aging supstanci.

4. Apdejtujte i kremu za područje oko očiju.

Mnogima od nas se u četrdesetima desi da gornji kapci postanu opušteniji nego što su bili, a to najlakše primetimo dok nanosimo senku. Odjednom je prostor na koji se ona nanosi mnogo manji. Ako je to slučaj kod vas, vreme je da nabavite kremu za područje oko očiju na bazi retinola ili retinaldehida, blaže forme vitamina A. Natapkajte je na gornje kapke, na područje gde osećate kost ispod kože (a ne očnu jabučicu). Ukoliko vam je koža osetljiva, nemojte upotrebljavati ovaj preparat češće od jednom ili dvaput nedeljno.

5. Ne zaboravite noćnu kremu ili masku pre odlaska na spavanje.

Pomozite koži da tokom noći vrati volumen i dobro je hidrirajte tako što ćete naneti noćnu kremu ili masku čiji sastojci vezuju vodu, poput glicerina i hijaluronske kiseline, a saveznici će vam biti i prirodna ulja, antioksidanti (koji su podjednako važni u noćnoj, kao i u dnevnoj nezi), ceramidi.

Koje proizvode trenutno koristim?

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

* Sephora The Konjac Sponge Duo: Set od dva sunđera prirodnog porekla, izrađena od korena azijske biljke Amorphophallus konjac, za čišćenje lica i blagu eksfolijaciju, bez isušivanja kože.

* Sofi Prirodni sapun sa vitaminom E za sve tipove kože – sadrži sitne čestice koje blago pilinguju.

* Eucerin® Elasticity+Filler, dnevna krema, noćna krema i uljani serum.

* Koozmetik Serum za lice sadrži ulje koštice kajsije, ulje makadamije, arganovo ulje, ulje nevena, vitamine A i E, lavandu, limetu i sandalovinu

* Chanel Le Lift maska za masažu. Izrazito je masna i teška pa je, zbog toga što je moja koža masna, koristim maksimalno jednom nedeljno. Deluje protiv bora i opuštanja kontura lica, a navodno je efikasnija uz masažu lica koja je opisana u knjižici koju dobijate uz masku.

* Nuxe Nuxellence – za detoks kože tokom noći.

* Doppel Herz, hijaluronska kiselina, kapsule, jer sam uverena da spoljašnja nega nema efekta ako ne vodimo računa o celokupnom organizmu.

Trenutno sam u potrazi za kremom za regiju oko očiju. Ako neko ima dobru preporuku, molim da mi javi!

Do sledećeg četvrtka… <3

Tagovi: