Da li je Facebook postao Fu*kbook?

by | januar 14, 2013

 

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

Vernost, u njenom izvornom značenju, kao potpuna posvećenost jednom partneru, postala je najdragocenija i najtraženija ljudska vrlina 21. veka.

Varaju svi. Konačno je opšteprihvaćeno da to ne rade samo muškarci. Pa i oni to rade sa nekim tuđim ženama, udatim ili ne, svejedno. Nisu baš svi skriveni homoseksualci, a žene časne prečasne. Kako stvari stoje, od udatih danas teško da može da se dođe na red. Era digitalizacije je drastično uvećala mogućnosti za prevaru partnera i svela vernost na nivo nemoguće misije. Količina ljudi sa kojom svaki dan dolazimo u kontakt je sve veća, a putem digitalnih kanala diže se na stepen X. Društvene mreže nam otvaraju polje ostvarivanja novih kontakata neslućenih razmera. Skoro da ne postoji osoba na ovom svetu do koje ne možemo doći, kad mi to poželimo. Jednim klikom možemo poslati poruku Obami ili Eštonu Kučeru. Samo od nas zavisi kako ćemo i u koje svrhe to iskoristiti u našem malom intimnom svetu.

Ako želite da osetite bezuslovnu ljubav i vernost do kraja života – nabavite psa. Ako hoćete da pritom ne mrda od kuće – uzmite mačku. Bojim se da svaki drugi izbor, u savremeno doba digitalne komunikacije, predstavlja ozbiljan rizik.

Sve prolazi, menja se i ide napred munjevitom brzinom. Moderni gurui kažu da moramo da trčimo punom snagom, ako hoćemo da ostanemo u mestu. Pre samo deset godina važilo je pravilo da ako nije bilo na RTS-u, nije se ni desilo. Danas, koga nema na Facebooku, nema ga ni u životu. Još ako vas Google ne nađe, ne postojite! Potpuno sam sigurna da će se opismenjavanje dece u bliskoj budućnosti svoditi na nivo potpisa. Sve ostalo učiće pomoću tastature.

Postoji bezbroj društvenih mreža. Ako hoćete da budete u toku, morate da se konektujete. Najnovija istraživanja pokazuju da su se stariji muškarci aktivirali i postali prisutniji na FB od žena. A šta tu rade, da li pokazuju pravo ili lažno lice, to je već drugo pitanje.

Kada je moja prijateljica Sofija ušla u vezu sa svojim, sada već bivšim dragim, koji je oženjen, on je otvorio lažni profil na Fejsu radi lakše komunikacije sa njom jer živi u inostranstvu. Danju i noću su neprekidno bili u kontaktu, bez obzira na to da li je on bio na poslu ili kod kuće sa ženom i decom. Putem telefona, iPada ili kompa, šta god bilo pri ruci.

Za mog prijatelja Matiju (oženjenog) mogu da kažem da ordinira na Fejsu. Pretresao je sve moje prijateljice, a verujem ne samo moje, i našao par primeraka sa kojima je ostvario bliski kontakt. Koliko su daleko išli, nisam pitala. Tek koliko mi se kaže. Mada, on voli da se pohvali.

Nekada su veliki švaleri (kao i pripadnice ženskog roda iste skupine) imali svoj intimni Black Book, gde su držali sve kontakte „zlu ne trebalo“ i vadili ih iz zaborava u hitnim situacijama. Danas je tehnologija značajno uznapredovala i podigla nivo švaleracije do neslućenih razmera. Svi su nam dostupni, kada želimo i kako mi to želimo. Možemo se videti, čuti ili samo pisati jedni drugima. Ne menja stvar da li smo sami ili u društvu. Kod kuće, na poslu, u prevozu, kafiću ili dok čekamo u redu kod zubara. Da li će sve ostati na nivou flerta ili ćemo ići All The Way, samo od nas i našeg virtualenog partnera zavisi.

Nameće se pitanje da li je danas uopšte moguće ostvariti ljubavnu vezu utemeljenu na izvornim principima vernosti. Ili ćemo to stanje latentne vernosti, u maniru slobodne veze, prihvatiti kao novouspostavljeni trend. Možemo li da budemo istinski srećni i zadovoljni ako se pravimo da ne vidimo i ne čujemo? Kako održati poverenje među partnerima? Bez obzira na sve, moj stav je da je vernost prema meni bliskim ljudima jedna od stvari koje me čine onim što jesam.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Tagovi: