Da, Mina: Da li mnogo lažemo?

by | februar 1, 2016
Autorka teksta: Mina Aleksić

Autorka teksta: Mina Aleksić

Male, stine laži, koje grebuckaju i ujedaju kao buvica. Iritantne su a, ponovo, vrlo česte. Koliko su one dobre i zašto ih toliko koristimo? Kažu da se mala laž ponekad lakše podnosi nego velika istina. Nekad lažemo bližnje, jer ih zapravo mnogo volimo. Gde je onda granica između dobre i loše laži?

Svi se sećamo fraza iz detinjstva – „dobila sam dobru ocenu na kontrolnom“ i „nisam pobegao sa časa“. Te laži proizlazile su iz straha od kazne koja nas čeka. Nije se mnogo toga promenilo i sada kada smo „velika deca“. „Ostala sam do tri na žurci“, čest je odgovor upućen roditeljima, iako smo se možda vratili u tri popodne idućeg dana iz drugog grada sa žurke. Sada nas možda ne očekuje kazna, ali ponekad želimo da izbegnemo osuđivanje i negodovanje. Moj najčešći problem su kazne koje stižu na kućnu adresu. Zašto nisam platila parking i kako sam mogla da vozim jednosmernom ulicom? Roditelji ponekad ne shvataju brzi život u kojem smo danas. Neke stvari se previde u pokušaju da postignemo nešto bolje. Tako, pokušavajući da nađem dobro parking mesto, uđem u jednosmernu ulicu i, kada me zaustavi policija, dodatno se zbunim i zaboravim da posle uplatim parking mesto. Tu smo, kažu, mi žene maheri u laži. Kada treba da se smulja policija. Mozak toliko brzo krene da mi radi, da laži koje ispričam podsećaju na film naučne fantasike. I, verovali ili ne, neki put prođe.

_MG_8950

Još jedna situacija u kojoj moramo pribeći lažima jeste izbegavanje rasprave sa dragim. „Potrošila sam pare na kućnu hemiju“, iako je u pitanju šminka, ili pak „morala sam da izađem sa drugaricom – verila se“, a možda smo prosto morali da izađemo da proslavimo njen uspešan dejt. Postoje neke stvari za koje znamo da, ako ih kažemo nekome od naših bližnjih, oni neće razumeti – zato se koristimo lažima. Međutim, kako još jedna narodna poslovica kaže: „U laži su kratke noge“, tako da se vrlo često dešava da u njima budemo uhvaćeni.

Bila je to potpuno bezazlena situacija kada mi je momak rekao da je otišao na fudbal i da kasnije dolazi na večeru, jer ne želi da ja jedem sama. Ja sam spremila hrono večeru za koju smatram da je vrlo zdrava i koje se moramo oboje pridržavati – tunjevina i salata. Vratio se kući i smrdeo na luk, a na patikama su mu bile masne fleke. Očito, jeo je negde. Prevrnuo se na krevet i rekao da je mnogo umoran od fudbala i da nije gladan. Bilo mi je potpuno jasno da me laže, da je suština u stvari da mu se ne dopada to što sam spremila, ali ne želi da me uvredi. Da li je ova laž opravdana? Rekli bismo da jeste. Ali takođe, mogao je i da mi kaže istinu, jer bih je prihvatila. Barem, mislim da bih. Kažu da, ako  se za nekoliko laži progleda kroz prste, krenuće da se gomilaju. I onda ćemo doći do pitanja za šta je sve spreman taj neko da nas slaže. Koje su naše granice laži, a koliki strah da ćemo biti uhvaćeni u njima?

Ostale moje blogove možete pročitati OVDE.

Tagovi: