Da, Mina: Da li želimo da se hranimo zdravo?

by | januar 10, 2016
Autorka teksta: Mina Aleksić

Autorka teksta: Mina Aleksić

Prazničnu euforiju svakako predvodi obilata trpeza i najlepši deo dana – kada se jede sve ono što se spremalo. A taj deo dana može biti i svaki trenutak u danu. Polazimo od toga da uglavnom, zavejani, sedimo u toplom domu sa šoljicom kafe ispred televizora i svaki čas njuškamo šta se nalazi u rerni. Ako se nakanimo da izađemo iz kuće, biće to odlazak do dragih ljudi i u rukama ćemo, pored simboličnih poklončića, poneti i nešto od hrane. A tamo ćemo svakako, ponovo jesti…

Obožavam praznike i iskreno uživam u kuvanju i gledanju ukućana kako poližu sve što sam spremila. Međutim, ujutru dok skidam pidžamu neminovno primetim da mi je stomačić narastao. I to onako, prosto se presavio u salčićima. I otkud to sada meni, nikada nisam imala stomačić?

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Drugarice odlaze u prodavnice da kupe nove farmerke na rasprodaji, međutim, ne mogu da uđu u svoj standardni broj. Dok pijemo kafu i dodajemo još šlaga i cimeta, svesne smo da smo se ugojile. Neka u nogama, neka u stomaku, neka svuda. Potom kreću čuveni dijalozi na temu „od sutra krećem u teretanu“ ili „od ponedeljka izbacujem testo i slatkiše“. A onda se to „sutra“ i taj „ponedeljak“ sve više pomeraju i kao da ne dođu nikad. Na kraju priče, zaključujemo ono što smo znale i jutra kada smo stale na vagu i osetile se deblje – da se ne hranimo zdravo i da ne vežbamo dovoljno. I to je kliše priča, koja je svima dobro poznata.

Trening i ishrana su ključna stvar zdravlja, odnosno, dobre figure. Ono što ja lično mislim jeste da mi svesno ne želimo da se hranimo zdravo! Mi ne želimo da odbacimo stvari koje nas čine srećnim, jer uživanje u ukusnim zalogajima čokolade punjenoj čoko-musom ili prasećeg pečenja lepo zapečenog sa krompirom i ruzmarinom čini pola mog osmeha…još kada sve to delim sa voljenim ljudima i svi slatko poližemo prste…pa zašto bi se bilo ko lišio toga da bude zadovoljan i najeden? Na kraju krajeva, sreća je pola zdravlja! Tako da je moje pitanje – da li mi samo želimo da se hranimo zdravo, a ne preduzimamo ništa, ili možda ne želimo, pa zbog toga i ne odbacujemo sve ono što nas goji? A možda utehu u hrani pronalazimo jer nismo srećni na nekim drugim životnim poljima, te se jednog dana i odlučimo na ishranu semenkama i zelenišima kad se svakog dana budemo budile pored Breda Pita u našoj vili sa bazenom na Maldivima!

Tagovi: