Categories Blog

Duda Alapača: “JeR me kapiraš”

Sedele su ispred mene u prevozu. Takoreći još deca, prosek godina – sedamnaest. Kakva sam, upitala je Leva. Super, odgovorila je desna, prilično nezainteresovano. Levoj je bila potrebna potvrda. Sigurno? – ponovila je. Desna je klimnula glavom ne pogledavši je. A obrve…? Jer su mi dobre…? – bila je uporna Leva. Jesu. Nisi me ni pogledala! – pobunila se Leva i, za svaki slučaj, izvadila ogledalce iz torbe, da proveri. Dobre su, rekla je i odahnula. Kakva sam ja, upitala je Desna. Strava, rekla je Leva i nastavila da proučava obrve, naizmenično podižući čas jednu, čas drugu. Jedva čekam da skupim neke pare, rekla je. Što..? Kako što, pa da uradim usta.

Piše: Duda Alapača

Ne daj mi bože ponovo sedamnaest godina, pomislila sam. Kolika količina nesigurnosti i iskrenog nezadovoljstva na jednom mestu…? U jednom telu..? Golem je to teret, naročito u današnje vreme. Jer – danas mladost više ne ume da bude lepa, jednostavna, dovoljna sama po sebi. Ova nova mladost traži potvrdu. Dokazivanje. Ova Mladost želi da se po svaku cenu dopadne. Svakome. Da bude ista, da se ne razlikuje. Mladost ima dve hiljade pratilaca na Fejsbuku i nula prijatelja. Mladost je navučena na rialitije. Zna ko je ko i šta je šta. Mladost već ima izgrađen stav o svemu. I ne ustaje starijima u prevozu. Mladost se ničega ne stidi. Ničega ne plaši. Mladost jede pa povraća. Ne razgovara s majkom. Oca viđa vikendom. Ne kači zajedničke slike. Negira postojanje bliskih rođaka sa sela. Nikada nije videla kravu uživo. Nosi loše kopije. Želi sve i želi odmah.

Nikom se ne otvara. Niko ne zna da Mladost spava s upaljenim svetlima. Sa zavišću posmatra naslovne strane. Mladosti je jako bitno kako izgleda. Broj lajkova srazmerno je proporcionalan količini samopouzdanja koju Mladost ima. Mladost nikada nije bila zaljubljena. Ljubav je za luzere. I zato mladost želi nova usta. Nova usta znače novih hiljadu pratilaca na instagramu. Mladost zna sve o hijaluronskim filerima. Zna koji puder odgovara njenom tipu kože. Pre podloge obavezno nanosi prajmer. I crta obrve. Mladost nikad i nigde ne izlazi nenašminkana. Nepogrešivo zna kako da vizuelno poveća oči i istakne jagodične kosti. Zato Mladost i izgleda kao da joj je trideset i pet.

5 komentara

 1. Draga Dudo,
  Iako obožavam vaše tekstove , ne bih se složila sa generalizovanjem Mladosti jer imam dve Mladosti u svojoj kući – jednu od 21 , a drugu od 17 godina. Njih dve nemaju dodirnih tačaka sa opisanim devojkama u vašem tekstu: starija studira, i planira da ide do doktorskih studija. Volontira na naučnim seminarima, išla je sve četiri godine u Petnicu i u Centar za talente. Mnogo čita, ne gleda rijaliti, ne izlazi po kafanama. Ima usne sa prirodnim filerima i nikad ne bi išla na iscrtavanje obrva.Kada se našminka liči na Moniku Beluči. Mladja od 17 godina odgovara istom opisu, samo što još nije odlučila šta će da studira.
  U školi nisu prihvaćene jer u ovom društvu nije poželjno da žensku osobu zanima bilo šta osim šminkanja, utezanja u helanke i slikanje atributa , i lov na što bogatijeg muškarca.
  Neskromno mogu da kažem da su one moja kopija, iako su me u mnogo čemu prevazišle.
  Ali: ja sam im uvek kupovala knjige i čitala sve dok nisu same naučile, ne gledam rijaliti , ne slušam kvazi muziku koja je ovde mainstream, kod kozmetičara idem na tretman lica i pedikir – a ne na punjenje filerima. Završila sam tzv. muški fakultet , iako ne izgledam kao muško.
  Poenta ove moje priče je da ćerke prezentuju sistem vrednosti svojih majki.
  Tako da su opisane Leva i Desna samo slike svojih majki, i nisu krive zbog toga.
  Majke su “krive” za sve kod svojih ćerki, i dobro i loše , jer se deca vaspitavaju primerom , a ne pričom.
  Pišite nekada i ovakvim devojkama , verujte ima ih dosta.

 2. Draga moja,

  Nije mi bila namera da generalizujem bilo šta, a naročito ne Mladost, koja se ne da tek tako staviti u isti koš.
  Međutim – jeste ostala neispričana priča o onoj drugoj i drugačijoj Mladosti, koja srećom, postoji.
  Druga Mladost koja možda i nije tako glasna ni eruptivna, i ne zna da se eksponira, ne voli kada je hvale, teško joj ide laktanje i ne snalazi se baš najbolje u ovom obogaljenom sistemu, ali upravo ta i takva Mladost odrasta u dobre ljude.
  O takvoj Mladosti će se tek pisati. JER se razumemo :).

  Pozdrav od Dude

 3. Draga Inzenjerko,
  Mislim da nasoj Dudi nikako nije bila namera da generalizuje,vec da ukaze na konkretan ‘dah’ vremena,u kome stasava sve veci broj mladih narastaja,nazalost. Duda je samo ‘ukrala’ momenat iz svakodnevice i prikazala ga nepogresivo verodostojno. Buduci da sam neko kome je posao da radi sa omladinom(imam 34 godine,a pocela sam veoma rano),mogu da potvrdim i potpisem obe verzije Mladosti. I Dudinu i Vasih kcerki,koje su lepsa slika Srbije i
  svakako devojke za primer. Nije uvek tacno da je kcerka slika i prilika majke,ali najcesce jeste. Zato volim ovaj portal,sto kao dame i kao generacija Mladosti ,kojoj se osecam da i dalje pripadam,hahah, mozemo krajnje parlamentarno da iznesemo svoje misljenje. Zelim Vam sve najbolje i da i ubuduce uzivate u uspesima svoje drage dece! I svaka cast na vaspitanju!
  Poruka za Dudu:
  Draga zeno,
  Redovno citam sve kolumne od reci do reci. I nekad mi toliko bude zao sto ne ostavim komentar posle svakog teksta,jer me uvek iznova odusevi. Kao da osecam potrebu da nekako verifikujem sve to,potvrdim,kazem,viknem -sve znam,sve sam prosla….ili ja ili kuma ili majka ili koleginica….Hvala Dudo sto nam uvek (mozemo na ti) obojis dan nekim vrcavim tekstom ili pak,onim sto tera na duboku misao i introspekciju. Jer nekad je zaista bitno da zastanemo. Duboko udahnemo. Oslusnemo sve(t) oko sebe. Saberemo se. Naucimo da budemo bolji. Poljubac.

 4. Čitam, ma šta čitam – gutam svaki Dudin tekst! Svaki me ostavi bez daha, JER svaki bih i ja mogla da potpišem, u svakom se pronađem. I ovaj je od onih koji me je istovremeno raznežio i rastužio. Svaki dan se srećem sa ovakvom Mladošću. Svaki dan me rastuže ova prazna deca koja neće da “rade na sebi” ako rad na sebi ne podrazumeva silikonske usne, donji deo leđa, grudi. A tako mnogo, beskrajno mnogo mogu!
  Hvala Dudo

 5. Draga Dudo
  Obozavam vase tekstove, pogotovo u nocnim smenama, uvek se nasmejem ili rastuzim. Cini mi se da smo generacija i toliko slicno razmisljmo. Hvala na dozi realnosti.
  Posto imam troje dece znam da Mladost je divna i divlja, spontana i neustrasiva. Verujem da dobro pobedjuje lose i da sve izgubljene Mladosti se nece nadoknditi ali sta da radite.
  Kao sto je rekao nas Dusko Radovic
  Zelim da vam deca budu bolja od vas, da se vise vi hvalite njima nego oni vama
  Da budete potrebniji drugima nego oni vama …
  Nebrinite previse manje je onih koji trace svoju Mladost samo sto nam vise upadaju u oci

  Veliki pozdrav iz Londona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA