Categories Blog

Duda Alapača: Jer sutra je 8.mart

Sutra je Osmi mart. Ako neko pita, to je onaj dan kada deca učiteljicama nose saksije s jagorčevinama kupljene pre škole u Maksiju, umotane u celofan, dan kada se bakama poklanjaju karanfili a na času likovnog majkama prave čestike u obliku srca koje posle dugo čuvamo među stranicama kuvara ili kakve druge debele knjige.
Ako neko pita, na baš taj dan smo se, pre mnogo godina, izborile za nekakva jednaka prava, i sad nam je, eto, baš dobro. Više nam roditelji ne ugovaraju brakove pre nego napunimo šesnaest. Više ne čuvamo ovce dok nam se braća školuju. Danas s tom istom braćom na ravne časti delimo očevinu. Nismo više teret koji će udajom nestati.

Piše: Duda Alapača

Ako neko pita, sutra je Osmi mart i mojoj komšinici s trećeg na koju je muž sinoć urlao toliko da se zgrada orila, onaj isti muž koji se uvek kulturno javi u liftu i upita za zdravlje. Sutra je Osmi mart i onoj ženici koju srećem ispred ulaza koju sin svako malo izbaci iz kuće kad se napije.
Sutra je dan svih onih žena na koje zaboravljamo tristašezdesetčetiri dana u godini. Onih koje nisu i nikada neće biti na rukovodećim položajima. Onih sa ili bez osam razreda osnovne. Onih koje su mogle više, ali nije imao ko da ih pogura.

Onih koje su ostale kod kuće jer nije bilo nikog da brine o ostarelim roditeljima. One koje se odrekle posla i karijere da bi podizale decu. Prvo jedno, pa drugo pa treće…peto. Onih kojima je život prošao u čekanju. Koje se nikada ni za šta nisu pitale. Koje su morale da isprose svaki dinar, za ručak, za hleb, za lek, za uloške. One koje nikada nisu smele u suknji iznad kolena napolje, među svet. One koje ne govore ako ih niko ništa ne pita.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA