Categories Blog

Duda Alapača: Koliko košta taj vaš andrak

Svi za sto! – pljesnu Milanka rukama i skide kecelju. Stani, reče Tata. Stani, reče i Beba, nisam još pojela dedu (partija Čoveče ne ljuti se bila je u punom jeku). Vlada i ja ne rekosmo ništa, suviše zauzeti proveravanjem sadržaja sopstvenih mobilnih telefona. Ja neću dvaput da zovem, reče Milanka i stavi činiju sa supom na sto. Per’te ruke i sedajte. I samo da znate – bez mobilnih telefona za stolom, moliću lepo.

Kako to misliš – bez mobilnih? Ja moram da uslikam ovu lepotu pre nego što nestane. Šta da uslikaš, upita mama. Pa ovu tvoju divotu od supe, rekoh i stadoh da nameštam filter. Ta divota, reče mama, nije pravljena za slikavanje, već da se jede dok je topla. Sedi za sto, Dubravka, i budi ljubazna pa ostavi taj telefon. I ti, zete, i za tebe to isto važi. I ti, mala, daj mi to. Sačuvaj bože, juče se ispilila i već ima svoj telefon. Mamaaaa… – stadoh da prevrćem očima. Šta ‘’mama’’- skoči Milanka. Da li ti misliš da si ti tako dobro ispala zato što smo tvoj otac i ja povazdan buljili u mobilne telefone? Decom se treba baviti. A vi ste njoj kupili mobilni telefon. Da vam ne smeta. Da imate kad da se igrate. Mama…? Jesi li ti to upravo rekla kako sam ja ‘’dobro ispala’’?!
Da, rekla sam. Ali nisi tek tako dobro ispala. Mi smo se tobom bavili. I vodili te na sport i u park i na balete i čuda. A vi… ? Samo vas posmatram – stigli ste pre dva sata i reč niste progovorili. Ni s nama ni jedno s drugim. Šta je to toliko interesantno na tome, molim te?

Kako možeš da me pitaš šta je interesantno? Ti si se prva bila navukla na Fejsbuk. Jesam, reče mama. Jesam, priznajem. Ali ‘’odvukla’’ sam se. Nema me više, otkako se ono desilo. Šta se desilo, podiže Beba glavu radoznalo. Ma ništa, rekoh. Neki čika je nani slao slike, objasni Tata. Kakve slike, nano? – upita Beba. Ma neke slike, nije važno. Gole slike, reče Tata. Neki čika je slao baki svoje gole slike. Dragoljube…!? – sevnu mama očima. To se ne govori! Što da se ne govori, naši smo, dete mora da zna kakvog sve bolesnog sveta ima tamo napolju. Mama i ja se pogledasmo zaverenički.
Stvarno, mamina fejsbučija se završila onog trenutka kada joj je nepoznati muškarac, dakle NN lice, ponudio svoje mlado golo telo putem poruka, pohvalivši se usput svojom veličinom. Zatim je ona, umesto da slike obriše, greškom iste podelila na svom zidu, pod opcijom pablik, na zaprepaštenje svih onlajn i oflajn prijatelja i prijatelja-prijatelja. Vest je ubrzo postala ‘’viralna’’ pa je tako i tata saznao. Zatim je tata, poznati muškarac, uzeo stvar u svoje ruke te je NN licu, nepoznatom muškarcu, poslao sliku sebe od pre par godina iz vremena kada je još uvek bio grmalj od dva nula pet, i predložio da se nađu nasamo. NN lice nakon toga više nije slalo poruke, a mama je zauvek ugasila svoj fejsbuk profil, na veliko žaljenje svih svojih pratilaca, njih ukupno dvadesetidva. I otada mama ne podnosi mobilni telefon, a ni društvene mreže joj nisu omiljene. Đavolja rabota, kaže. I u pravu je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA