Categories Blog

Duda Alapača: Neću i tačka

Sedimo za stolom, Gaga i ja. Hoćeš ti jesti ovu pitu il’ da sklanjam pleh, pitam je. Sažaljivo gleda ispred sebe i uvlači stomak. Neću, kaže i gura tanjir od sebe. Moram da smršam. Drugi put nosim haljinu kod šnajderke. Dobro, i…? – upitam. Kako to misliš, čudi se. Drugi put za mesec dana mi proširuje haljinu. Nije do tebe, do haljine je, konstatujem. Dva dana ništa nisam jela, priznaje Gaga. Ti nisi normalna, kažem. Ne znam dal’ sam normalna, samo znam da sam debela. Tu već kolutam očima. Debela…?! Ma nije nego.

Mislim, stvarno. Tolike godine sprcala a da ništa nije naučila! Dijeta se ne drži dve nedelje pred Novu godinu. Naročito ne dijeta u kojoj je sve osim vode, zabranjeno. Od Nove godine ću da okrenem list, govori. Nema više hleba, slatkiša, nema više gaziranog, a ne… dosta je Dragana bila kanta za đubre…! Ostane supe, Dragana pojede da se ne baci. Ostane paprikaša, opet Dragana pojedi, greota da propadne… E nećeš više majčin sine, neće me knedle sa šljivama videti na kilometar. I na pilates ću da krenem. Kad? Od prvog januara. Ti stvarno veruješ u to? – upitah. Koje? Novogodišnje odluke. New year – new me i te stvari. Da, što…? Šta si ti odlučila, upita me. Imaš li nekih epskih odluka, nekih onako, krucijalnih, bitnih baš…?

Imam, pomislih. Odlučila sam da ne odlučujem. Nema više spiskova. Dosta mi je. ’’Nemoj masno, nemoj slano, nemoj ovo, nemoj ono…’’ Ne pada mi na pamet da sedim tridesetprvog uveče i nabrajam šta će sve od sutra biti drugačije. Ništa neće biti drugačije. Muka mi je od toga da se celog života odričem nečega kako bih bila zadovoljna sobom. Neću krenuti u teretanu. Neću da ispuštam dušu na onoj strunjači zbog dve princes krofne. Ne moram da budem fit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA