Categories Blog

Duda Alapača: Opis posla sreća

Mama, šta želiš za Novu godinu, upita Beba. Ništa, rekoh. Kako ništa, mama, nešto sigurno želiš… Neku šminku, mleko za telo, tako nešto, stade da nabraja. Nemoj da se trošiš, mico, čuvaj svoj džeparac za nešto što ti želiš. Ali mama, ja želim nešto da kupim tebi… Tata će mi dati pare pa ćemo ti kupiti, a ti ćeš da se iznenadiš. Baš lepo od tebe i tate, rekoh, ali stvarno nije potrebno. Mama…? Molim…? (Neumorna je, pomislih. Ovo je hiljadusedamstopedesetosmo pitanje koje mi je danas postavila.) Mama, šta tebe čini srećnom? Molim…?! Kada smo prešli na filozofske teme, gospojice…? Mama, stvarno, ozbiljna sam – jesi li ti srećna…?

Piše: Duda Alapača

Jesam, rekoh. Srećna sam. Jako sam srećna. Možda nekada ne izgledam tako, možda ponekad galamim i ljuta sam zbog raznih gluparija, ali u stvari sam jako srećna. Zašto, upita. Kako zašto? Zato što imam tebe, tatu, krov nad glavom, posao, zato što smo svi zdravi, zato što su baka i deka zdravi… zato što smo okitili jelku… zato što imamo šta da jedemo… Ja sam isto srećna, prekide me. Ali ne tako puno, dodade. Zašto ne puno? Ti si dete. Ti treba da budeš puno puno srećna.

Brinem zbog škole, mama. Ali sasvim ti dobro ide, pokušah da je ohrabrim. Znam, mama, ali šta ako ne budem pet nula nula na polugodištu, decimalni razlomci su teš..? (Na pomen razlomaka, brada joj zadrhta.) Čekaj, rekoh. Ko ti je rekao da moraš da budeš pet nula nula..? Niko, mama, ali ja želim, i trudim se, ali imam trojku iz matematike i ako ne dobijem dve petice, neće mi zaključiti pet i onda neću moći da upišem srednju ni fakultet i….! STOP! Stani, rekoh i uhvatih je za ramena. Stani. Idemo ispočetka. Jesi li ti moje dete najbolje na svetu? Jesam, mama. Jesam li te ja rodila?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA