Categories Blog

Duda Alapača: Zemljo, otvori se

Mama, rekla razredna da dođeš hitno u školu, reče Beba i baci preteški ranac na pod. Što, šta se desilo, upitah. Ništa, hoće da ti pokaže moj sastav. O, pa mora da je lep, pomislih i stadoh da rastem k’o kvasac. Mama ima sklonosti pa eto, i dete povuklo. Ima i na koga. Biće da hoće na jesen da je ubaci u neku sekciju ili pošalje na takmičenje… Baš lepo, dušo, rekoh i na tome se priča završi.

Piše: Duda Alapača

Sutradan se nacrtah ispred zbornice, u svom najboljem izdanju. Razredna stiže čim je zvonilo. Ok, pomislih, spremna sam da poberem lovorike. Onaj kvasac ponovo proradi.
Baš lepo što ste došli, Dubravka… Sad će i psiholog… – reče razredna.
Ha, pomislih, mala je, znači, genijalac. Mislim, znam da je napredna i ispred svoje generacije. Možda ima nadprosečan IQ..? Sva je na mene.
Razredna me uvede u omanju kancelariju.
Znate… imali smo rad na zadatu temu i Beba… Beba me je malo iznenadila.
Pa piše ona pomalo… i mislim da ima smisla. – rekoh skromno.
Nije u tome stvar. – reče razredna i nakašlja se.
U čemu je stvar…? – upitah.
U ovome. – odgovori razredna i gurnu mi list papira ispisan poznatim, krivudavim slovima.

Psiholog, iliti psihološkinja (jelte) uđe. Omanja žena crvene, kratke kose i upadljivog nakita sede preko puta mene. Stadoh da čitam.
Moja mama, pisalo je mesto naslova. Moja mama puno radi. Dolazi kući jako kasno. Nekada i po mraku. Ok, pomislih, stilski je to moglo i bolje, ali dobro. Mama puno radi, šta je – tu je. Nastavih da čitam. Moja mama je stalno ljuta kad dođe kući jer tata ništa ne sprema za sobom, pisalo je. Prošle nedelje sam htela da iznenadim mamu pa sam raspremila celu kuću. Prvo sam iznela đubre, onda sam usisala tepihe i promenila posteljinu. Otkad to Beba menja posteljinu, pomislih. Onda sam oribala kadu i sipala sonu kiselinu u wc šolju.
Odakle njoj sona kiselina…? – skočih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA