Categories Duda Alapača

Duda Alapača: 50 nijansi graoraste

Autorka teksta: Duda Alapača

Uđosmo pre neki dan u radnju s keramikom i onom skalamerijom za kupatila. Kao, da vidimo pločice. Ja se brže bolje uhvatih za jedne, onako graoraste. On za crvene. Fuj, vičem ja s pola radnje.

Čuj – crvene…! Tiše malo, ućutkuje me. Ne moraju svi da znaju da ti se toliko ne sviđaju. Pa kad mi se ne sviđaju…! A šta bi ti…? Te – braon?! Nisu braon, graoraste su! Čuj – graoraste…!? Ta boja ne postoji… Postoji…!

Nešto između sive i braon, objašnjavam. Al’ više vuče na sivo. Meni su braon, vala, nema tu neke razlike, zaključuje moj muž. Jeste, sikćem, ti mi se kao razumeš u boje…

Nek’ ti znaš šta je braon – dočekuje spremno. Ne da znam šta je braon, ja, sinovac, znam pedest nijansi braon! I znam da ovo nije braon! Mogu li nekako da vam pomognem, uleće prodavačica bojažljivo onako sa strane. Nema meni, gospođo draga, pomoći – reče moj muž. Jel’ vi vidite šta mi radi…!?

Brže bolje izleteh iz radnje. Izlete i on za mnom. Ti nisi normalna, Dubravka! Ni ti nisi normalan, što si me vodio kad si znao da će ovako da se završi…!? Mi hleb i mleko ne možemo da kupimo da se ne posvađamo! Ako si, brate mili, hteo crveno kupatilo, idi pa kupi crvene pločice bez mene i aj’ zdravo. Ovako – vodaš me ko govedo okolo i još me učiš boje…?!

Ne učim te boje, samo kažem da graorasta nije boja. Jeste! Nije! E baš jeste…! Daj molim te, Dubravka, ne izmišljaj mi više te tvoje boje… Smeju mi se ljudi kad pomenem… Jel…? Pa jeste! Mislim, ajde – rezedo, ajde i bež i kaki, pa i to tvoje venge nekako, al’ odakle izvuče – graorastu..?!

Jedva dočekah da stignemo kući. E, sa’š da vidiš šta je graorasta, kažem i uvatim se za rečnik stranih reči. Posle narodnog kuvara, najdeblja knjiga koju imamo u posedu. Grabulje…grad…gramatika… graorast…

Evo ga! Graorast – veli, to ti je prugasto prošaran različitim nijansama sive. SI-VE, ponovih i nastavih da čitam. Graoraste površine uočavaju se najčešće na nekim kokošima koje stoga nazivamo graorkama. Eto ti sad, Vladimire! Vidiš da ima graorasto. Ima, al’ one pločice nisu ni G od graorastog. Jesu. Jesi ti video kad nešto graorkasto, onako – uživo, pa sad možeš da se zakuneš da to nije ta boja…?

Moja baba gajila graorke kad ti još nisi bio ni u najavi, i ti ćeš sad da me učiš šta je graorasto…?! Nije nego!
Mama, što se svađate, upita Beba. A ne svađamo se, samo razgovaramo, rekoh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA