Duda Alapača: Call M for murder

by | jul 5, 2017

Ne, neće mi doći glave ni kataklizma, ni vrućina, ni virusi, ni lekovi kojima je istekao rok trajanja, ni pijani vozači, ni dotrajale instalacije, ni starost ni bolest – stradaću od ruke sopstvenog majstora! Taj čovek je, sva je prilika, rešio da me sahrani. Ok, nije on pravi majstor, nego penzos jedan iz zgrade, i svi su o njemu govorili sve naj naj. Kao, šta god da treba, Mile je tu.

piše: Duda Alapača

Otišla gurtna – svi zovu Mileta. Curi slavina, Mile će to časkom. Mašina krenula da šeta po kupatilu – nema da brineš, Mile kad dođe, ima da bude k’o rukom. Znači, Mile – majstor ipo. Zna sve, a nije ni skup. Aha, gde to još ima…?!
I tako – procureo mi bojler, ama nema ni pet dana kako mu je istekla garancija, i šta ću, kud ću – zovnem Mileta. Dogovorimo se da dođe kad nismo tu, ostavimo mu ključeve, Vlada ispiše tri čeka, uzme nov bojler, sve super. Vratim se s posla i imam šta i da vidim. Onaj stari bojler je visio na jednom nosaču, ovaj novi kao mora da ide na dva. I Mile se pametno dosetio, uzeo hilti i probušio dve nove rupe. Ne bi bilo strašno da te dve rupe nisu probile zid u drugoj sobi. I to mu nije bilo dosta nego je sa strane sobe ojačao konstrukciju sa nekakve dve metalne podloške, zgulio metar tapeta, i uprašio sve što je moglo da se upraši.

Pročitajte i…Duda Alapača: I poznata cura u belom

Pa dobro čoveče, pitam ga, što ti je to trebalo, to je bojler od pedeset litara, nije NIS-ova cisterna pa da moraš da je ojačavaš. Ako je stari od osamdeset mogao da stoji na jednom šrafu, kako ovaj od pedeset morade na dva…?
Gazdarice, ne razumeš se u bojlere – kaže on meni. Jednom je pao bojler na jednu ženu, mladu, tvojih godina, ubio je u kadi, na licu mesta…
Mile, mislim se, bolje ti je ne počinji, završićeš i ti na licu mesta. Dobro, dobro, pusti sad priču, nego reci ti meni koliko smo ti dužni pa da se razilazimo. Pa znaš kako, gazdarice, morao sam da kupim dva nosača, a tek kad sam ga montirao, primetim da vam curi i ovaj stari ventil pa sam otišao po kudelju i staklenu vunu, e tek sam onda video da je šraf, osmica, izlizan, imao sam ja neki al’ ne paše, izgubio sam puno vremena (Pazi molim te, penzioner našao da mi priča o gubljenju vremena?!)… Koliko, Mile…? Dve ‘iljade. Evo tebi, Mile, tri i da se više ne gledamo. Ih al’ si neka…?! Neka sam ja neka, ‘aj ti polako, da te ne pratim.
Sednem u sobu i gledam one dve rupe, duša me boli. Te tapete su trebale da budu lajt motiv celog stana, moj ponos i dika, sama sam ih birala, sama lepila… Ne vredi, ne može da se krpi, mora da se skida, pa sve nanovo.
Ih, još si i dobro prošla, teši me Gaga dok sedimo i buljimo u dva nakaradna šrafa na zidu. Prvo, ostavila si ključeve skroz nepoznatom čoveku, tek tako? A znaš kakvog sve sveta ima. Mogao je da ti iznese šta je hteo dok vas nema.
Meni su jednom popili i pojeli sve što su našli u kući. I nije im bilo dosta pa su zvali na mobilni u Nemačkoj i hotlajn, kad mi je stigao račun, zamalo se nisam šlogirala.
A ta priča o komšiji Miletu, majstoru za sve – ne pije vodu. Imala sam ja jednog takvog u zgradi, čovek bio konobar, pa ost’o bez posla, i samo vidiš – Toza preko noći postade majstor. Zvali ga jednom da nam okreči, ja mu rekla bež, ono ispalo zift sivo. I još počeo da me ubeđuje da će biti bež kad se osuši, da se ne razumem u boje. Kasnije sam čula da Toza voli da popije, a kod nas u kući, dao bog, sve na izvol’te. Tad mi se upalila lampica – kako je i zašto ispalo sivo, al’ kasno. Morali smo da zovemo nove majstore i sve ispočetka.
Ok, šta je – tu je, moraćemo ponovo. Daj mi te oglase, neću više nikog poznatog, ni po preporuci, ni kuma, ni brata, ni nikoga.
Halo…? Dobar dan, dali ste oglas da radite moleraj… E pa vidite, imam samo jedan zid koji treba malo da se popravi… Aha… Dobro… Sasvim mi odgovara… Biće muž kod kuće… A izvinite, kako se zovete…? Mile…? Opet Mile, suflira Gaga i zloslutno odmahuje glavom. “Call M for murder”, dobacuje mi.
E pa ništa onda…- predomišljam se. – … u stvari, vidite, sad nešto gledam, nije to tako velika rupa, možemo mi to i sami da zakrpimo…

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.