Duda Alapača: Hešteg Mama

by | oktobar 5, 2016
Autorka teksta: Duda Alapača

Autorka teksta: Duda Alapača

Postoje stvari koje majkama nikada ne treba reći. Prvo, koliki ti je račun za mobilni. Drugo, koliko si platila onu kožnu tašnu. Treće, kako da otvori nalog na fejsu. Jer s majkom aktivnom članicom društvenih mreža – život više nikada neće biti isti. Ili barem ne jednostavan kao nekada.
Ali – ja sam kriva. Ja i samo ja. Ja sam joj predložila, ja sam je nagovorila, ja sam je uputila u sve tajne zanata.

I što je najgore – jako brzo se snašla. Ona kojoj je trebalo skoro godinu dana da ukapira kako da šalje poruke s mobilnog, sada je surfala kao velika. A nisam imala lošu nameru, ozbiljno. Mislila sam da joj je dosadno, mislila sam da zaslužuje malo zabave, otvorila sam joj taj prozor u svet, ne sluteći da ću zbog te iste zabave poželeti da skočim kroz, manje više, taj isti prozor.

Vidim pre neki dan, Milanka ima na listi prijatelja neke moje koleginice s posla. Kako znaš Gocu, upitam je, onako usput. Kaže – pa poslala sam joj zahtev za prijateljstvo. A što…? Pa kako što – i ti se družiš s njom. Ok, mama, ako se ja družim s njom to ne mora da znači da i ti treba da se družiš s njom. Jesi li se družila s mojim drugaricama iz srednje škole? Nisam. Pa šta te onda sad spopalo? Šta ima veze, to je jedna fina ženica… Jeste, mama, fina je ženica, ali to je moja fina ženica. Moj prijatelj! Eto ti sad – izbeči se na mene – pa ti si ljubomorna što imam više prijatelja od tebe!

Nisam ljubomorna, ali mama je preterala. Odem joj na profil – imam šta i da vidim. Preko petstotina prijatelja. Mama, znaš li ti ove ljude? Nekog znam, nekog ne znam. Ko ti je ovaj Brando Brando…? Drugar jedan… Drugar jedan…? Mama, on je Španac, kako ti može biti drugar?! Gde ste se upoznali? U večernjoj školi…? A vidi ovo – Feriha Sarafoglu..! Mama molim te, nemoj mi reći kako misliš da je to stvarno ona glumica iz serije..? Znaš li ti koliko lažnih profila ima na tom Fejsbuku?!

Krenuh dalje da listam. Maja Nokti… Prodaja starog nameštaja… Sve za svadbu… Šta će tebi Sve za svadbu među prijateljima, ajd’ sad…? Stvarno si postala nemoguća..! Dudo, prekide me. Dudo, ako nastaviš tako da se ponašaš prema meni, blokiraću te za sva vremena!
Jesmo dotle došli, mama…? Dotle. E pa lepo. Nemoj slučajno posle da bude kako ti nisam rekla.

Mislim, stvarno, kao da mi je malo jedna mama u stvarnom životu, sad dobih još jednu i na Fejsu..!? I to triput goru, ako se ja pitam. Malo malo pa mi iskoči – Milanka lajkovala ovo, Milanka lajkovala ono… I nije mi za to što lajkuje one njene prirodne medicine, i svaki melem koji neko izbaci, nego što me i taguje na te svoje objave. Tagovana sam na svim mogućim objavama. Napitak koji snižava pritisak – tag Duda. Kako da odmorite umorne noge – tag Duda. Evo šta se dešava ako jedete med i cimet svaki dan – opet tag Duda.
A još je gore kad krene na mom zidu da šeruje koješta. Lajkujte nasu stranicu ‘’Najlepša posteljina’’, podelite ovaj post pod opcijom javno i tagujte sa šesthiljadasedamstodevedesetdva prijatelja. Opet – tag Duda.

Marinko Rokvić, Da ljubim drugu ne mogu – još jedared, tag Duda. A tek one kružeće poruke – podelite ovu sliku na svom zidu i u roku od dvadesečetiri sata sreća stiže u vaš dom… Molim te, ne prekidaj lanac. Ako ne proslediš poruku, desiće ti se strašna nesreća… Lajk ako imaš kćerku, lajk ako imaš majku… Milanka te pozvala da igraš Candy Crush Sagu… A tek to što lajkuje Gagine slike, to je tek zlo jedno. Kako Gaga okači sliku, tako vidiš eto ti Milanke, prvo lajk pa komentar. Gaga onda kurtoazno odgovori, a Milanka odma udri na Reply. Gaga opet odgovori, ko biva – neprijatno joj, Milanka jedva dočekala – veze li veze. I nije što odgovara na Gagine odgovore nego što odgovara i na odgovore Gaginih prijatelja. Ako li se neko upeca pa prebaci koju, to joj je, jelte, signal da šalje frend rikvest. Ako je ne prihvate u roku od odma’ – sledi, naravno, blok lista.

Poludim pre neki dan pa skočim na nju. Mama, pobogu, zar moraš da lajkuješ baš svaku sliku koju i ja lajkujem? Pa mislila sam da je to Beba kad je bila mala… Nije Beba kad je bila mala, to je dete Bebinog nastavnika engleskog, šta će čovek misliti, mama? Ljudi ne vole kada im nepoznate osobe lajkuju decu. Ja nisam nepoznata osoba, reče. Ja sam Bebina baka. Uostalom, sve bebe liče jedna na drugu. Znam, mama, ali on to ne zna. Za njega si nekakav čudak s fejsa. Ona ućuta. A šta će tebi Bebin nastavnik za prijatelja? Šta bi tvoj muž rekao na to, a…?

Moj muž bi rekao isto što i ja. Moj muž bi rekao ‘’teta Milanka, prestanite da klikćete na sve strane. Prestanite da lajkujete svoje sopstvene objave. Izbegavajte statuse poput ‘’poskupeo pirinač… došla s pijace… pohovala meso… skočio pritisak… pao šećer… odo’ gledat’ dnevnik…’’ Moj muž bi ti to isto rekao, mama. Samo je suviše fin pa neće.
Zato, molim te, mama, prestani s tim. Znam da me voliš, ali ne mora ceo svet da zna koliko me voliš. Haš tag ne služi da napišeš

‘’Dudo#nemam#presolol#svrati#u#apoteku#mama’’. Neću misliti ništa loše ako zaboraviš da lajkuješ neku moju objavu ili komentar ili da me ne zapratiš… Mama draga, govorim ti ovo za tvoje dobro… Dobro, reče ona i skrsti ruke. Jesi rekla šta si imala? Jesam. Aj’ sad jedi to, oladi ti se.

Tagovi: