Kakvi se šortsevi nose ovog leta?

by | jun 27, 2016
Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Svake godine topli dani sa temperaturama oko 30 stepeni izmame na ulice šortseve raznih boja i materijala. Nose ih devojke i devojčice, pa čak i poneka smela žena. Možemo slobodno reći da je on obavezni komad koji traje više od osam decenija.

Prvi model obukla je 1932. godine teniserka Alis Marbl na Vimbldonu, dok su ga nakon Drugog svetskog rata žene rado nosile na plaži kao deo kupaćeg kostima. Pravi modni bum napravila je 60-ih godina kreatorka Meri Kvant predstavljajući ultrakratki šorts koji je nazvan „vruće pantalone“. Ovaj trend je vrlo brzo postao popularan pa su ga često nosile mnoge poznate dame kao što su Džejn Fonda, Rakel Velč, Olivija Njutn-Džon, zatim, početkom 90-ih Kajli Minog i članice grupe Spice Girls, a danas Rijana, Lejdi Gaga, Kejt Mos

Zbog velike popularnosti modne kuće se svake sezone trude da lansiraju nove modele koji će privući našu pažnju, a kakvi šortsevi su ovog leta u trendu pročitajte u nastavku.

Bermude

Iako se pantalone do kolena vezuju pre svega za mušku modu, jer su nastale u Britanskoj armiji tokom Drugog svetskog rata, ove sezone modni dizajneri su predstavili elegantne komade za žene sa zanimljivim dezenima koji će se dopasti i izbirljivim trendseterkama. Klasične modele videle smo na Alexander Lewis i Barbara Bui revijama, kombinaciju bermuda i popularnih kilota nude Emporio Armani, Tod’s i Brunello Cucinelli, dok vesele dezene možete naći u Jeremy Scott i Anna Sui kolekcijama.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Zbog svoje dužine, bermude su idealne za posao tokom vrelih dana a kao inspiracija za business look neka vam posluže Antonio Marras i Elie Tahari kompleti.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Kako je boho i ove godine u trendu, Tamara Mellon i Jonathan Simkhai nam predlažu lagane modele u ovom stilu koje slobodno možete poneti na nakom od predstojećih muzičkih festivala.

Ostale modele šortseva koji su popularni ove sezone pogledajte na sledećim stranama…

Visoki struk

Trend iz 80-ih vratio se na modnu scenu, a sa njim i šortsevi visokog struka. Ovaj model idealan je za sve tipove građe jer vizuelno izdužuje figuru i naglašava struk, dok elegantni kroj daje dozu prefinjenosti svakom looku, pa ga bez greške možete kombinovati sa kežual komadima za dnevnu šetnju ili za ludi večernji provod.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Lepršave na vezivanje predstavili su Arthur Arbesser i Dries Van Noten, Tod’s je dodao kaiš i neobične džepove, koji ovaj model pretvaraju u pravi eye-catcher. Nežne satenske šortseve visokog struka predlaže modna kuća 3.1 Phillip Lim.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Ljubiteljke retro stila ni ovog puta nisu zaboravljene, jer se u Philosophy di Lorenzo Serafini kolekciji našao čarobni crni model sa ultra visokim pojasom, dok je Olympia Le Tan otišla korak dalje i kreirala slatki crveni pin-up model.

Teksas

Teksas šortsevi spadaju u grupu najrasprostranjenijih i najpopularnijih odevnih komada, naročito tokom leta kada važe za must have komad. Veoma su praktični, udobni za nošenje i odgovaraju svim stilovima, pa ih možete nositi i preko dana, u šetnji ili na plaži, ali i u večernjim izlascima.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Danas su u ponudi teksas šortsevi u raznim krojevima i dužinama. Klasični model ovog leta predlažu Faith Connexion, Tommy Hilfiger i Frame Denim, dužu verziju u vidu kilota mogle smo da vidimo na Ashish reviji, dok su ultra kratki model, tzv. janties lansirali Norma Kamali i Alexander Wang.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Ako želite da ponesete nešto novo, izaberite šarene teksas šortseve kakve su kreirali Giamba i Juicy Couture ili, pak, boho modele kao u Chloé i Sonia by Sonia Rykiel kolekcijama, dok devojkama koje vole ekstravagantni stil neka kao insiracija posluži Each x Other neobični kroj sa resicama.

Kožni

Mislite da je odeća od kože samo za zimu. Varate se. Mnoge modne kuće su u svoje kolekcije za proleće/leto 2016. godine uvrstile upravo neodoljive modele od kože, a u njima posebnu pažnju privlače šortsevi.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Kratke modele lansirali su Haider Ackermann i Red Valentino, Philipp Plein je takvom kroju dodao nitne i dao mu pravi rokerski look. Osim klasičnih kožnih šortseva, Sally LaPointe je predstavila komad sa zmijskim motivom, Pam & Gela od velur kože, dok je modna kuća Esteban Cortazar kreirala kombinaciju platna i kože.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Ako želite da istaknete noge u prvi plan, birajte kožni šorts u boji, a izbor je veliki – od svetlih, boje slonovače kod Maiyet, preko Wes Gordon i Ralph Lauren modela toplih nijansi, pa do jarkih boja kakve smo videli na Barbara Bui reviji.

Koji je vaš favorit ovog leta?

Ostale moje blogove možete pročitati OVDE.

Tagovi: