Koje naočare za sunce odgovaraju vašem licu

by | jul 18, 2016
Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Naočare za sunce odavno nisu samo vizuelna podrška, već elementarni modni dodatak koji definiše vaš stil. Bez njih ne možemo zamisliti leto, pa zato devojke veliku pažnju posvećuju ovom modnom detalju. Potraga za savršenim sunčanim naočarima podseća na potragu za srodnom dušom. Morate da probate nekoliko različitih tipova dok ne pronađete one koje će zadovoljiti vaše kriterijume.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Da biste se lakše snašle u bogatoj ponudi oblika, boja i materijala, pre nego što se upustite u ovaj kompleksni proces, morate da razmislite da li želite naočare koje su uočljive, klasične ili moderne.

Pročitajte i… Stajling na plaži poput holivudskih diva

Neobični oblici ili okviri ukrašeni cvetovima koji su godinama zaštitni znak modne kuće Dolce & Gabbana pokazaće vašu kreativnu stranu i izdvojiće iz mase svaku odevnu kombinaciju. Ako je vaš stil sveden, onda birajte klasične koje, poput male crne haljine nikada ne izlaze iz mode. Aviator model, zavodljive mačkaste ili oversized beli okvir – na vama je da izaberete omiljeni par. Ako ste prava trendseterka sigurna sam da već imate svoje favorite među vladajućim modnim trendovima kada su u pitanju naočare za sunce.

Bez obzira da li negujete klasični, moderni šik ili ekstravagantan look najveću pažnju prilikom odabira naočara za sunce treba da posvetite obliku vašeg lica, jer je on polazna osnova za izbor.

Na sledećim stranama pogledajte kakve naočare za sunce odgovaraju okruglom, srcolikom, ovalnom i četvrtastom licu…

Foto: Guliver/Getty, PR

Foto: Guliver/Getty, PR

Okruglo lice

Ako imate okruglo lice poput Kejt Apton, onda su širina i dužina vašeg lica otprilike iste, pa je zato kao i kod izbora frizure, najbolje da se odlučite za okvire koji vizuelno izdužuju lice. Pravi oblik za vas jeste četvrtasti, tj. naočare pravougaonog ili kvadratnog oblika, koje će vam ujedno pružiti i najbolju zaštitu od štetnog sunčevog zračenja jer pokrivaju najveći deo lica. Takođe, možete nositi i okvire kojima je naglašen samo gornji deo rama, poput popularnih aviatorki ili kod kojih krilca polaze od gornje ivice rama iznad stakala. Ako želite da sledite trendove, onda se slobodno odlučite za retro stil i sportske modele 80-tih ili legendarni Ray-Ban “Wayfarer” koji od 50-ih godina prošlog veka rado nose i žene i muškarci.

Izbegavajte okrugle i zaobljene okvire, kao i stakla upadljivih boja, jer će doprineti naglašavanju punoće vašeg lica.

Pročitajte i… Obradujte svoja stopala must have obućom ovog leta

Foto: Guliver/Getty, PR

Foto: Guliver/Getty, PR

Srcoliko lice

Šire čelo i znatno uža brada osobine su lica u obliku srca kakvo ima glumica Skarlet Johanson. Ako imate ovakve crte morate biti veoma pažljive prilikom izbora naočara za sunce. One treba da privuku pažnju na donji deo lica i da ga prividno učine širim. Najbolji izbor su naočare bez okvira ili klasične aviator koje spadaju u vanvremenski model. Takođe, možete nositi i mačkast ili leptirast oblik, ali se tada odlučite za neke nežnije boje stakala i manje upadljive okvire.

Nikako nemojte kupovati široke ovalne ili uske četvrtaste okvire kao ni jako kitnjaste, naročito ne one koje su previše ukrašene sa gornje strane.

Pročitajte i… Kakve kupaće kostime predlažu high street brendovi?

Foto: Guliver/Getty, PR

Foto: Guliver/Getty, PR

Četvrtasto lice

Ovo lice odlikuje jaka vilica i široko čelo. Iako opis ne zvuči ženstveno prelepu Džesiku Albu i Anđelinu Džoli krasi četvrtasto lice. Osnovno pravilo u ovom slučaju glasi – suprotnosti se privlače! Dakle, birajte ovalne i zaobljene okvire koji će vizuelno “omekšati” vaše prirodne linije. Ako želite nežnije oblike slobodno ponesite izazovne mačkaste, a za hrabre devojke tu su modeli sa cvećem, mašnicama i drugim ukrasima.

Izbegavajte pravilne geometrijske oblike ramova, jer oni naglašavaju strogoću vašeg lica.

Pročitajte i… Aksesoari koje treba da ima svaka 30-godišnjakinja

Foto: Guliver/Getty, PR

Foto: Guliver/Getty, PR

Ovalno lice

Rijana, Bijonse i druge srećnice imaju ovalno lice. Proporcionalan i skladan odnos čela i vilice čine ovaj oblik najzahvalnijim za biranje odgovarajućih naočara za sunce. Koji god trend da je aktuelan devojke sa ovim licem mogu bez straha poneti, jer njima podjednako dobro stoje četvrtaste, pravougaone, browline, kao i modeli sa različitim bojama stakala.

Prilikom izbora vodite jedino računa o veličini – što manju glavu imate, to bi i naočare trebalo da budu manje, i obrnuto.

Pročitajte i… Kakvi se šortsevi nose ovog leta?

Ostale moje blogove možete pročitati OVDE.

Tagovi: