Ove haljine su dokaz genijalne saradnje Odri Hepbern i modne kuće Givenchy

by | maj 2, 2016
Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Ove nedelje, tačnije, 4. maja pre 87 godina rođena je moja omiljena glumica – Odri Hepburn. Ekspresivnog lica, senzualnih usana, krupnih smeđih očiju i gustih obrva, krhka i nestvarno lepa, poznata glumica ostavila je veliki doprinos ne samo u holivudskoj kinematografiji, već i u modnom svetu. I danas, posle više od 20 godina nakon smrti, Odri Hepbern inspiriše žene širom sveta svojim šarmom i urođenim osećajem za eleganciju koji su, kako mnogi tvrde, posledica „plave krvi“ u njenim venama. Kao bliska prijateljica i muza dizajnera Huberta de Givenchyja, prelepa glumica promovisala je njegove kreacije, a zahvaljujući njima, ona sama proglašena je ikonom stila.

Saradnja ovog dvojca započela je prilikom njene posete pariskom salonu u potrazi za kostimima za svoju narednu ulogu u filmu „Sabrina“. Koliko su je oduševile kreacije poznatog dizajnera govori podatak da je u budućim ugovorima stajalo da njene kostime može kreirati samo Givenchy. „Jedino se u njegovim haljinima osećam svojom“, izjavila je Odri Hepbern.

Inspirisana Odrinim citatom „Elegancija je jedina lepota koja nikada ne bledi“ i u čast njenog rođendana, podsećam vas na šest neverovatnih kreacija koje su dokaz genijalne saradnje prelepe glumice i modne kuće Givenchy.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Oskar, 1954.

Odri Hepbern je osvojila Oskara za najbolju glumicu za ulogu princeze En u filmu „Praznik u Rimu“. Na svečanosti se pojavila u haljini iz pomenutog filma koju je Givenchy prilagodio ovom prestižnom događaju.

Pročitajte još i… Pet principa za zdrav život kojima se vodila Odri Hepbern

Ostale haljine koje su obeležile glumičinu saradnju sa modnom kućom Givenchy pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

„Sabrina“, 1954.

Za njihovu prvu zvaničnu filmsku saradnju, Givenchy je skicama uspeo sve da impresionira. Rezultat? Prepuna garderoba fantastičnih kostima – od balskih haljina od organze, pa sve do nakita koji je Odri nosila na setu.

Pročitajte još i… 10 elegantnih komada neophodnih za stil à la Odri Hepbern

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

„Funny Face“, 1957.

Sledeću briljantnu ideju Givenchy je pokazao u filmu „Funny Face“ kreiravši modernu venčanicu za Odri. Ovaj model je ubrzo postao hit među budućim nevestama krajem 50-ih godina.

Pročitajte još i… Vanvremenske lekcije: Mejkap trikovi šminkera Merilin Monro

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

„Love in the Afternoon“, 1957.

Nova filmska rola poznate glumice zahtevala je transformaciju u garderobi od naivne devojke do fatalne žene koja zavodi poslovnog magnata u hotelu Ritz u Parizu. Dodatni plus celoj slici daje vintidž Vuitton u hodniku hotela.

Pročitajte još i… Važne lekcije o lepoti kojima nas je naučila Džeki Kenedi

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

„Doručak kod Tifanija“, 1961.

Mnogi modni znalci tvrde da se savremena žena rodila onda kada je Odri Hepbern 1960. godine, odevena u dugu crnu haljinu, sa pecivom u jednoj i kafom u drugoj ruci, posle noćnog provoda, prišla izlogu prodavnice nakita Tiffany, na Petoj aveniji u Njujorku. Uz bisere i duge svilene rukavice junakinja filma „Doručak kod Tifanija“, Holi Golajtli donela je novu definiciju glamura koja se može vrlo lako i danas primeniti. Koliki je uticaj na modu ostavio ovaj film govori i podatak da je 2006. godine čuvena haljina prodata na aukciji u Londonu za preko 900.000 dolara.

Pročitajte još i… Šta poznate dame kažu o najkontroverznijoj temi – seksu?!

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

„How to Steal a Million“, 1966.

Givenchy je za kostime u poznatom filmu dobio 30.000 dolara. Mala bela haljina, velike naočare za sunce i tzv. pillbox šešir, ubrzo su dobili milione obožavateljki širom sveta.

Pročitajte još i… 132 godine od rođenja Koko Šanel: Sedam izuma na kojima su joj žene zahvalne

Ostale moje blogove možete pročitati OVDE.

Tagovi: