Revije koje su nam oduzele dah na Nedelji visoke mode u Parizu

by | januar 30, 2017
Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Haute couture je izraz za visoku modu koju za razliku od ready-to-wear kolekcije čine komadi koje ne možemo nositi u svakodnevnom životu i koji su izrađeni u limitiranim serijama. Nastala davne 1857. godine visoka moda je imala centralnu ulogu u širenju mode u Evropi i promociji modnih kuća koje su danas vodeće u svetu. Podsticaj u ovoj oblasti pružili su Coco Chanel, Yves Saint Laurent i Christian Dior, pa je zato Haute couture centar postao upravo Pariz.

Prošle nedelje održana je još jedna Nedelja visoke mode u Parizu. Kao što smo navikli svake godine ovaj prestižni događaj obilovao je prelepim kreacijama koje oduzimaju dah. Od mnoštva revija najjači utisak na modne kritičare i publiku ostavile su kolekcije tri modne kuće a o kojim je reč otkrijte u nastavku.

1. Chanel revije odavno su prevazišle klasičnu formu i prerasle u pravi spektakl. Sa svakom novom kolekcijom Karl Lagerfeld ne pokazuje samo svoj talenatan za modu već i u pogledu koncepta same revije. Nakon kazina, aerodroma i kućice za lutke kreator nas vodi pistom prepunoj ogledala koja predstavlja jedinstveni omaž čuvenoj Coco Chanel i njenom studiju u 31 Rue Cambon u Parizu. Pored strukure ogledala i prvi deo kolekcije neodoljivo podseća na Coco stil kome je Karl dao svoj lični art deco pečat ističući besprekornu, čistu formu, dok glavni detalj, koji se provlači kroz čitavu reviju, kaiš naglašava siluetu i daje dozu ženstvenosti svakoj kreaciji.“Hteo sam da devojke izgledaju kao sa modnih crteža,” objasnio je kreator.

Foto: Instagram/ celebrityglamcam

Foto: Instagram/ celebrityglamcam

Reviju su otvorili šarmantni kompleti od tvida nežnih pastelnih nijansi koji su ukombinovani sa šeširima i bluzama ukrašenim plišanim trakama. I u kolekciji visoke mode našli su se biseri ali ovog puta oko članka na nozi čime je Karl Lagerfeld “razbio” nenametljivi kroj.

Foto: Instagram/ celebrityglamcam

Foto: Instagram/ celebrityglamcam

Drugi deo revije činile su raskošne haljine izazovnih dekoltea sa šljokicama, kristalima i nojevim perjem u duhu Zlatnog doba Holivuda a nosile su ih glavne Chanelove muze – Bela Hadid i Kendal Džener na čelu sa najmlađom među njima Lili-Rouz Dep koja je po mišljenju brojnih kritičara ukrala šou starijim koleginicama.

Pročitajte i… Opuštene, moderne i za svaki dan: Kakve kape se nose ove zime?

Foto: Instagram/ celebrityglamcam

Foto: Instagram/ celebrityglamcam

Kliknite na sledeću stranicu… 

2. Elie Saab reviju mnogi su željno čekali jer ako je neko kralj visoke mode, to je onda ovaj libanski dizajner u čijim kreacijima se svaka žena oseća poput princeze. Kolekcija pod nazivom “Birth of the Light” inspirisana je Egiptom, njegovom istorijskom i kulturnom pozadinom. Kao što smo već navikli sofisticirani krojevi, bogata čipka i raskošni kristali dali su dozu romantike, transparentni materijali mamili su poglede, dok siluete A-kroja pokazale su da je retro stil ove godine prisutan i u Couture kolekcijama.

Foto: Instagram/eliesaabworld

Foto: Instagram/eliesaabworld

Elie Saab je vodio račina o svakom detalju uvodeći nove elemente – ramena posuta svetlucavim kamenčićima i lepršave trake koje se vezuju oko vrata.

Foto: Instagram/eliesaabworld

Foto: Instagram/eliesaabworld

U skladu sa temom su i aksesoari u vidu statement visećih minđuša i raskošnih ukrasa za kosu koji pozivaju na pravu modnu bajku.

Foto: Instagram/eliesaabworld

Foto: Instagram/eliesaabworld

3. Kada je pre dve godine Maison Martin Margiela izdala zvanično saopštenje u kojem se navodi da je njen novi kreativni direktor John Galliano modni znalci su bili u čudu pitajući se da li će nakon Diora uspeti da se prilagodi naobičnom dizajnu koji karakteriše ovu modnu kuću. Međutim, razlog za sumnju bio je neopravdan jer je svakom novom kolekcijom uspevao da zadivi publiku. Tako je bilo i na poslednjoj reviji.

Foto: Instagram/maisonmargiela

Foto: Instagram/maisonmargiela

Kao što je obećao, originalnim idejama kontroverzni kreator uspeo je da se vrati svojim korenima u dizajnu. Haute Couture kolekcija nudi komade od različitih, naizgled, nespojivih materijala, tako da se mogao videti dugačak kaput stilizovan crni tilom koji je oslikavao portret žene, kabanica sa motivom jezika u duginim bojama, predimenzionirana balon haljina, kaput golih ramena i mnogi drugi nadrealni modeli. Inspirisan Pablom Pikasom, John je u make upu preneo detalje sa njegovih dela gde su mu kao platna poslužila lica manekenki, dok neobičnim šeširima koji su prekrivali lice ostao je veran Margiela stilu u aksesoarima.

Foto: Instagram/maisonmargiela

Foto: Instagram/maisonmargiela

Pročitajte i… U koji modni komad morate da investirate u 2017. godini? Neka vam horoskop kaže!


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: