Sve poznate dame uveliko nose RUŽNE SANDALE, ali da li biste vi?

by | avgust 8, 2016
Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Ako želite da u preostalim danima leta svojim stopalima podarite nešto sasvim drugačije, onda je pravo vreme da izaberete takozvane “ružne sandale“. Iako se ovaj trend provlači već nekoliko sezona, ko bi rekao da će papuče i sandale koje smo viđali samo na turistima postati hit ovog leta.

Nastale su u Nemačkoj davne 1964. godine pod nazivom Birkenstock a postale su popularne zbog toga što su veoma udobne i ortopedski prilagođene stopalu. Na modnu scenu donela ih je pre dve godine čuvena kreatorka Isabel Marant čiji model Holden je postao sveti gral trendseterki širom sveta.

Glavni moto ove sezone je “udobnost, pre svega” te ne čudi što su pored pidžama looka, mnogi dizajneri u svoje letnje kolekcije uvrstili “ružne sandale” dajući im sasvim novi sjaj.

Pročitajte i… Haljine koje NIKADA neće izaći iz mode i baš zato ih OBOŽAVAMO

Modele sa lancima koji odgovaraju grunge stilu predstavili su Alexander Wang i Louis Vuitton, futurističke, sa svetlećim detaljima stižu iz Chanela, dok smo vojničke mogle da vidimo na Marni reviji. Kreativni tim brenda Weekend Max Mara potrudio se da ukrasi ovu “ružnu obuću” te je lansirao model sa nežnim kristalima, a modne kuće Miu Miu, Chloé, Simone Rocha i Avec Modération nude zanimljive sandale i papuče sa krznenim dodacima.

Trendu “ružnih sandala“ nije odoleo ni čuveni kreator obuće Christian Louboutin, te je svoje vrtoglave potpetice u letnjoj kolekciji zamenio maštovitim modelima sa nitnama. Pored njega, i Philipp Plein predlaže nitne na ovoj obući.

Neobični spoj vanvremenskih gladijator sandala i ortopedskih papuča videli smo na Kenzo reviji, dok se Saint Laurent vratio u doba njihovog nastanka i predstavio papuče koje asociraju na klasični Birkenstock model. Za romantične dame tu su Stella McCartney i Pedro Garcia blaže verzije ovih sandala.

Bez obzira da li negujete ekstravagantan stil i spremne ste da ekspirementišete sa novim trendovima, retko se odlučujemo da ponesemo “ružne sandale”. Stvar je više nego jednostavna – ili ih volite ili ne. Da su ružne – jesu; da su totalno neženstvene – jesu, ali da su neverovatno udobne i na neki neopisivi način šik – jesu!

Foto: Guliver/ Getty/ Splash

Foto: Guliver/ Getty/ Splash

One su idealne za dane kada ne želite da vas sandale stežu jer se lako navlače, a možete ih kombinovati uz različite komade. Sa farmericama ili kilotama poput Mirande Kerr i Solange Knowles idealne su za dnevne šetnje. Ako negujte boho stil ovog leta neka vam kao inspiracija posluže Jamie Chung, Rosie Huntington Whiteley i Jessica Alba kombinacije, dok za odlazak na plažu svoj šorts i bikini upotpunite jednim ovakvim modelom kao što to čini Zoë Kravitz.

Pročitajte i… Nedelja u znaku Oskara de la Rente

Da “ružne sandale” možete nositi i uz elegantnu garderobu pokazale su nam Lily Aldridge i Alexa Chung. Poznata manekenka je sandale sa nitnama ukombinovala sa nežnom slip haljinom, a “it” Britanka ih je ponela uz odelo muškog kroja čime je ovoj klasičnoj kombinaciji dala dozu šika.

Foto: Guliver/ Getty/ Splash

Foto: Guliver/ Getty/ Splash

Ovaj trend možete nositi i zimi uz čarape ako ste hrabre poput sestara Olsen.

Tagovi: