Te predivne cipele! Obuća koju svaka žena jednostavno mora da poseduje

by | septembar 12, 2016
Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Pored dijamanata, najbolji prijatelj žene jesu cipele. Od nastanka prvih modela pre nove ere, potreba za njima ne prestaje. One su glavni modni dodatak za kojem čezne najviše žena. Uvek postoji mesta u ormaru za još jedan novi par i uvek će se pronaći način da se kupi novi makar se iznos na tekućem već pomalo crveni. Jer, cipele, danas, ne služe samo za zaštitu stopala, već oslikavaju stil jedne dame i njen smisao za modu.

<> at Streets of Manhattan on September 9, 2014 in New York City.

Foto: Guliver/Getty images

Svake sezone kreatori nam donose nove modele i različite stilske transformacije već postojećih, pa se javlja večito pitanje u koji komad uložiti novac. Da biste izbegle još jednog par crnih salonki ili gomilanje slatkih sandala veselih boja, pogledajte u nastavku koji modeli ne izlaze iz mode pa su samim tim obavezni u vašem ormanu.

Pročitajte i… Vogue je pokušao da vrati trend iz 90-ih, ali zgrožene žene širom sveta mole da to ne radi

1. Klasične salonke u nude i crnoj boji

1-jimmy-choo

Neutralne cipele sa visokom potpeticom odlična su dopuna svakom outfitu. Ne samo da su obavezni komad u vašem poslovnom stajlingu već su poput male crne haljine dobitna kombinacija za instant sofisticirani look, naročito u situacijama kada ne znate šta da obujete za večernji izlazak ili svečani događaj. Prednost i crne i nude nijanse je da se odlično kombinuju uz sve boje, a da su must have komad u garderobi svake dame sa stilom govori činjenica da čuvena urednica magazina Vogue, Anna Wintour više od 20 godina nosi jedan isti model koji je za nju kreirano Manolo Blahnik.

2. Niska blok peta

2-lanvin

Iako mnoge dame preferijaju vrtoglavo visoke potpetice koje će nogu učiniti dužom i vitkijom, nekad je bolje spustiti se par centimetara. Već nekoliko sezona su u trendu modeli u vintage stilu a samim tim i debela štikla visine od 3 do 7,5 centimetara.
Iako mnoge devojke misle da su male i decentne potpetice za starije dame, nisu u pravu. Ne samo da su praktičnije od visokih, jer u njima možete hodati celog dana bez opasnosti da vas noge zabole, već su prilagodljive različitim stilovima – uz cvetnu haljinu A kroja kreiraju retro look sedamdesetih, sa kratkim topom i jeansom postaju pravi šik komad, dok će u kombinaciji sa pencil suknjom i košuljom vaš poslovni outfit biti bez greške.
Obuću sa blok petom predlažu modni kreatori i za predstojeću jesen i zimu, a mogle smo ih videti na Tory Burch, Anna Sui, Coach, Erdem, Valentino, Emilio Pucci revijama.

3. Gladijatorke

3-balenciaga

Možemo slobodno reći da su gladijator sandale najduže u trendu – još od vremena pre nove ere. Antička Grčka i Rim dali su nam obuću od tankih traka i sa malim kopčama napravljene tako da budu udobne i funkcionalne.

Koncept gladijator sandala ostao je i danas isti – uglavnom su od kože, karakterišu ih kaiševi koji se nalaze oko stopala i tanka kožna tabanica. Svake godine dizajneri nas obraduju novim modelima gladijator sandala, tako da možemo reći da su vanvremenske. Pored klasičnih možete birati i seksi verzije sa vrtoglavo visokim štiklama.

O popularnosti ovog modela najbolje svedoči opis na sajtu net-a-porter: “Ako kupujete samo jedan par obuće – neka to budu gladijator sandale!”

4. Baletanke

4-miu-miu

Iako baletanke potiču iz 16. veka kada su ih nosile žene, ali i muškarci, model kakav danas znamo nastao je 1947. godine a osmislila ih je Rose Repetto za svog sina, slavnog plesača i koreografa. Budući da su bile toliko lagane da ih na nozi niste osetili, i potpuno ručno izrađene, Repetto baletanke vrlo brzo su se našle na filmu “And God Created Woman” gde su zahvaljujući Brigitte Bardot zavladale modnom scenom.

Brz tempo života nemoguće je ispratiti samo na visokim potpeticama. Zato je dobar par baletanki idealno rešenje, a da je reč o savršenoj dnevnoj obući govori podatak da su ih rado nosile ikone stila Audrey Hepburn i princeza Diana, dok danas sve poznate dame i trendseterke imaju u svojoj garderobi omiljeni par.

Ako želite da zavede grad nežnim koracima, ponesite najpopularniji model ove sezone – plišane sa trakama oko članka koje neodoljivo podsećaju na tzv. ballet shoes, dok za dozu prefinjenosti birajte špicaste modele.

Pročitajte i… Baletanke koje su hit u svetu, stigle i kod nas: Devojke, samo njih ste čekale!

5. Gumene čizme za kišu

5-hunter

Kišni dani koji su karakteristični za jesen nisu baš inspirativni za osmišljavanje savršene kombibacije. Tada posebnu pažnju obraćamo na obuću jer ne želimo da nam noge budu mokre. Zato su gumene čizme najbolje rešenje. Od prvobitne namene kao deo radne odeće danas su postale neizostavni modni dodatak pa postoje brendovi koji se bave isključivo proizvodnjom moderne obuće za kišu. Osim popularnih Hunterica koje su sinonim za gumene čizme, ove sezone izbor je veliki – od model do kolena ili do članka preko bajkerskih pa sve do šik komada neobičnog dizajna.

Pročitajte i… Ne možete bez UGG čizama? Sada dolaze sa NOVITETOM zbog kog ćete ih voleti više nego ikada!

6. Statement cipele

6-christian-louboutin

Klasične potpetice sa oštrim vrhom u crnoj i nude boji sjajna su dopuna svakog outfita. Ne samo da se odlično kombinuju uz sve boje već ih možete nositi bez obzira na godišnje doba. Međutim, pored klasičnih, svaka žena treba da ima jedan model koji svojim dizajnom i printom izražava njenu ličnost. Ovakve statement cipele ne samo da će “osvežiti” svaki stajling već će vas izdvajati od ostalih.


 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: