Fashion Travel

by | oktobar 24, 2012

N

ovinari koji prate modna zbivanja nedavno su imali priliku da uživaju na Fashion Travelu modne agencije Select, koja već godinama organizuje putovanja koja se dugo pamete, a ovoga puta odvela nas je u idiličan mađarski grad Pečuj.

Da bismo od provog do poslednjeg trenutka puta istinski uživali, pomogle su im Turističke organizacije Mađarske i Pečuja i Hungarikum centar.

Divna odlika Fashion Travela je što vam se mnogo toga nudi, a na vama je da odaberete ono što vas raduje. Neki od nas su najviše vrmena proveli obilazeći znamenitosti Pečuja, neke je fascinirala poseta radionicama u kojima se prave u svetu čuvene rukavice, neko je trenutke za pamćenje doživeo uz odlična mađarska vina, šopingholičarske duše su uživale u velikom tržnom centru „Arkad“, a svimama je zadovoljstvo predstavljala šetnja besprekorno čitim ulicama i posmatranje „uglancanih“ fasada.

Upravo zbog te raznolikosti, neću pisati samo o onome što je meni ulepšalo ta četiri dana, već ću reč dati i mojim saputnicima.

VASILIJE KOVAČEV, kreator
Ekipa je bila zaista dobra, a Pečuj je veoma lep grad, u kojem je vrlo prisutna umetnička crta. Dobrom raspoloženju doprineli su litri rozea, a važno je naglasiti da sutradan nije bilo glavobolje.

Za sebe mogu da kažem da sam poznavalac vina, pa zato naglašavam da je vino koje smo pili zaista kvalitetno. Bila je odlična i hrana… Iako nisam ljubitelj svinjetine, tri puta sam sipao perkelt, koji nam je poslužen u vinariji Vylyan.

Tokom ta četiri dana maksimalno sam se isključio iz života koji ovde vodim. Prepustio sam se organizaciji, koja je uvek odlična.

EVA ČUBROVIĆ, novinarka
Sa modnom agencijom Select putovala sam već nekoliko puta, a u Beograd sam se uvek vraćala prezadovoljna kako izborom destinacije, tako i organizacijom i odabranim društvom. Tako je bilo i prilikom odlaska u Pečuj.

Četiri dana su proletela, jer nam je satnica bila ispunjena raznim zanimljivim aktivnostima. Zahvaljujući ljubaznim domaćinima upoznali smo se sa bogatom istorijom grada, ali i uživali u hrani u nekim od najpoznatijih gradskih restorana, šopingovali u mega tržnom centru „Arkad“…

Pečuj je savršen izbor za sve one koji uživaju da sednu u auto i u svojoj režiji odu na produženi vikend u neki lep grad… Još ako volite da (se) fotografišete, inspiracije vam neće nedostajati.

MILICA MILŠA, glumica
Jako mi se dopao centar Pečuja – od arhitekture do čistoće i urednosti. Žolnaj kvart je posebna priča. Svidele su mi se i vinarije, kao i mađarska hrana, tako slična vojvođanskoj koju oduvek volim.

No, u svakoj ovakvoj priči najbolje je dobro društvo, a na Fashion Travelu ono uvek postoji. Vremenom smo postali kao familija, pa zato Nebojši četo predlažemo da ovakva putovanja organizuje češće. U stvari, bilo bi idealno da svako godišnje doba obeleži po jedan Fashion Travel.

JORDAN GINOVIĆ, izvršni urednik „Sveta“
Uprkos tome što spada u jedan od najvećih gradova u Mađarskoj, Pečuj odiše izuzetno smirujućom energijom, što ga čini idealnim mestom za beg od beogradskog „ludila“. Dok ispijate kaficu na glavnom gradskom trgu, možete uživati u pogledu na velelepnu katedralu, koja dominira čitavim prostorom.

Posebno mesto zauzima i Gazi Kasim pašina džamija, najznačajnija građevina iz otomanskog perioda, koju su jezuiti pretvorili u hrišćansku crkvu. Jedno od uzbudljivijih iskustava bila je poseta vinariji Vylyan, koja proizvodi najbolja vina u tom delu Evrope. Kombinacija njihovog rozea i čuvenog mađarskog gulaša zasigurno vas neće učiniti ravnodušnim, još manje mrzovoljnim. Sve i da ste sami krenuli na put.

A, SAD MOJI UTISCI…
Centar Pečuja, u koji smo došli pravo s puta, delovao je kao da se upravo okupao, našminkao i lepo obukao. Fasade, ulice i uličice, cveće, kafei… sve je doprinosilo idiličnom utisku.

Iako je Pečuj ima više od 150.000 stanovnika, u njemu se živi ritmom malog grada. Uveče, u deset, retki su prolaznici koje srećete na ulicama. Kad dođete iz Beogradske gužve, i te kako vam prija nedostatak vreve i žurbe (bar na par dana)

Žolnaj kvart je posebna priča, koju će vam najbolje dočarati fotografije. Nekada je tu bila fabrika čuvene keramike, sa pratećim objektima, a danas galerije, pozorište, hotelske sobe, kafei, prostori za najraznovrsnija predavanja, radnjice…

Naš glavni orijentir bila je Gazi Kasim pašina džamija, koja nas podseća na istoriju Pečuja, a nalazi se na Szechenyi trgu. Prvo je bila crkva, pa su Turci posle bitke na Mohaču od nje napravili džamiju, da bi je Mađari nakon oslobođenja od Turaka ponovo pretvorili u crkvu.

Tagovi: