Top saveti za brži rast i pravilnu negu kose

by | april 29, 2016
Priredila: Tamara Kovačević

Priredila: Tamara Kovačević

Frizer i šminker: Marina Pjevac Facebook: Frizerski salon BOBA, Tel: 063/1587676; 063/7788653

Frizer i šminker: Marina Pjevac
Facebook: Frizerski salon BOBA,
Tel: 063/1587676; 063/7788653

Živimo u vremenu u kom je veliki akcenat stavljen na spoljnu lepotu. Koža, kosa, nokti, šminka, od žena se očekuje da u svakom momentu izgledaju negovano i sređeno. Duga, gusta, negovana kosa oduvek je privlačila pažnju posmatrača.
Lepota kose pre svega leži u njenoj nezi, odnosno u njenoj čistoći, sjaju, lepoj boji i atraktivnosti oblika.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Odabir kvalitetnog šampona i regeneratora, te i maske ili pakovanja za kosu je od ključnog značaja. Osim što je osnovna funkcija šampona pranje kose, važno je i da ga prilagodimo našem tipu vlasišta, u odnosu na to da li je naša kosa normalna, suva, masna, farbana ili tretirana.

U određenim situacijama, uglavnom u prelaznom periodu godišnjih doba, ali i u toku trudnoće ili određenih terapija biramo medicinske šampone. Oni se koriste kod pojave peruti, opadanja kose, masne kose ili osetljivosti vlasišta. Izbor šampona je velik, pa tako osim običnog šampona možete kupiti i „2u1“ šampone s balzamom, ali i one s dodatkom keratina, ulja, silikona za volumen, balzama za ishranu i zaštitu boje…

Najkvalitetniji šamponi su svakako profesionalni, napravljeni od strane dermatologa i frizera, odabrani od strane stručnog lica, vašeg frizera. Po potrebi, ukoliko je problem s kosom ili kožom glave stalno prisutan, a ne pomaže vam ni prilagođavanje preparata za nego kose i kože glave, obavezno posetite dermatologa.

Još saveta za pravilnu negu kose pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Veoma bitan faktor pored nasleđa za kvalitet kose jeste pravilna ishrana bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i unošene dovoljne količine tečnosti.

Šampon za regeneraciju kose u kućnim uslovima:
– Pomešajte šampon od kamilice, pantenol rastvor, AD uljane kapi i po želji neko eterično ulje. Ovom mešavinom tretirajte kosu i garantujemo vam njen brz oporavak i povratak zdravog sjaja.

Što se tiče regeneratora, njegova osnovna funkcija je zatvaranje kutikule dlake i lakše raščešljavanje kose. On je skoro zanemaren pojavom maski, odnosno pakovanja za kosu raznih vrsta, ampula, „leave in“ tretmana koji se ne ispiraju i nanose nakon pranja i štite kosu od spoljnih uticaja, omogućavaju lako raščešljavanje i friziranje, i daju joj sjaj i punoću.

U frizerskim salonima možete dobiti najkvalitetnija dubinska hidratantna pakovanja, botokse kose i tretmane čiji efekat traje čak i do mesec dana. Kosu možete dodatno negovati i raznim uljima, puput arganovog, lanenog ili kokosovog ulja, koja treba redovno da nanosite na krajeve kose.

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Takođe, za pravilnu negu kose važno je da ne eksperimentišete mnogo sami, te da se ne upuštate u velike promene što se tiče boje vaše kose, već takvu odluku i savete o farbanju prepustite stručnom licu.

Danas je sve moderniji prirodni izgled kose, u vidu pramenova i senčenja u prirodnim tonovima, te je relativno lako održavati zdravlje kose blagim prelivima i kvalitetnom negom. Ako ste primorani sami da se farbate, ipak, u dogovoru s frizerom vi farbajte samo izrastak.

Ako imate plavu izblajhanu kosu, ili onu u boji bakra ili intenzivnim crvenim tonovima, preporučuje se da koristite pakovanja u boji koji pored savršenog hidriranja vraćaju pigment i sjaj kosi produžavajući period do sledećeg farbanja.

SAVET PLUS:
Pre pranja kose nanesite maslinovo ulje od sredine ka krajevima kose. Ostavite da odstoji oko 2-3 sata, a potom operite kosu. Super zamena je i kokosovo ulje!

Još saveta o nezi kose pročitajte OVDE. 

Tagovi: