Ivanin rečnik ludih tridesetih: M kao MORNARSKA MAJICA

Untitled-1

Piše: Ivana Jovanović

Obožavam plavo-belo. I pruge na sve načine. Panonsko more je, izgleda, još uvek tu negde. Zove me na putovanje: otisni se, podigni jedra! Mornarski dezen je slobodarski dezen. Biće da je u tome njegova magija. Čitala sam u knjizi jednog našeg pisca da su „plavo-bele pruge jedinica stila sveprisutnog pomorskog kulta, modni mit, ali i oličenje seksualnosti. Na primorju je svako ko nosi prugastu majicu hodajuća avantura“.

-Iako asocira na radnu uniformu, ne možeš da kažeš da plavo-belo nije seksi? Šta je više seksi od uskih izbledelih farmerica i prugaste pamučne majice na preplanulom golom telu? Obući mornarsku majicu je avantura, čak i ako nisi mornar. Kao da te zapljuskuje more dok u njoj šetaš. Meškolji se i golica te. Provocira na smeh i pokret. Imam utisak da je mornarska majica u stvari živa, da bi i sama otplovila nekuda da nije strogo iskrojena i razapeta preko tela kroz glavu i ruke – ponekad i sebe iznenadim bujicom neobično složenih reči u sasvim običnim situacijama, kao što je ova, u kabini prodavnice u kojoj isprobavam tri-četiri slične kombinacije: ležerne, plavo-bele i prilično seksi.

– Dobro, po mom sudu jeste seksi. I jesi to ti. Nekoliko sezona unazad gledam te u tim morskim tonovima i baletankama kako opušteno koračaš. Nego, to što je nama seksi, da li je i drugima? Znaš naše muškarce, vole usko, na štiklu, da sija, pa još plava kosa i bujno poprsje. Izvini, ali sve ono što ti nemaš. Šta vredi što si meni seksi? Za koga, u stvari, treba da budemo seksi? – ozbiljna je moja sestra, ali ne i previše zabrinuta u vezi sa ovom temom. Zna sve svoje kvalitete (i moje nedostatke, sasvim izvesno), voli sebe baš takvu kakva jeste, nego bi onako ženski da polemiše, malo začini šoping, doda mu novu vrednost.

Nisam očekivala test iz psihologije, izašla sam samo da kupim nekoliko novih krpica za proleće. Ali, ako već nisam plava i nemam bujan dekolte, da probam makar da kažem nešto pametno:
– Slušaj, čitala sam da taj seksepil nema veze sa izgledom. Ni sa štiklama. Dobro, možda ni sa prugama. Direktno je povezan sa nečim sasvim suprotnim. Sa znanjem. Dobro, ne sa znanjem matematike, ne obavezno ni kuvanja. Seksepil je kada znamo šta želimo. I kada to drugi u nama i na nama odmah prepoznaju. Dobro, ne svi, oni odabrani. Sad sam baš zakomplikovala. Seksi je kada ja želim i odlučim da je nešto seksi. A evo, sad sam odlučila – uzimam sve! – navučem zavesu na kabini, kao na kraju pozorišne predstave, i krenem da slažem sve one mornarske krpice da ih lakše odnesem na kasu.

I kada sam stigla na kasu, usput sabirajući brojke sa etiketa, opet prorade moji „nedostaci“ i pade mi na pamet nešto još pametnije:
-Za ove pare ti i ja da kupimo dve karte do mora, nađemo smeštaj za sledeći vikend, skinemo se u kupaći. Dole već leškare po plažama. Za dva dana nabacimo boju i nadišemo se morskog vazduha. Jedemo morske plodove, pijemo vino. Vratimo se preporođene. Da vidiš šta je seksi! Vraćam sve ovo! – i spustim buljuk garderobe na pult.
Oblačenje može da ispuni trenutak, ali svlačenje – i krpa i raznoraznih „zakrpa“ koje nam remete mir i sreću – ipak je istinska avantura.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje