Kako da što bolje izgledate na fotografijama

by | avgust 6, 2015
Autorka teksta: Tatjana Jovanović

Autorka teksta: Tatjana Jovanović

Od baleta u vrtiću, preko nekoliko godina sviranja violine u osnovnoj školi, pevanja u horu u srednjoj, neuspelih par meseci na odbojci i plivanju, ali i uspešnih nekoliko godina bavljenja glumom, uvek sam volela da se zanimam nečim zanimljivim. Kada sam bila osmi razred hodala sam toliko pogrbljeno da je mama nakon neprestanog opominjanja pokušala da me na drugačiji način animira da shvatim kako treba pravilno da hodam i upisala me je na kurs za manekene. Već tada je bilo jasno da ću biti jedna od nižih devojaka i da taj poziv definitivno nije za mene, a i zanimalo me je nešto sasvim drugo. Završih taj kurs vrlo uspešno. Uspešno, kada je reč o tome da sam počela da držim leđa pravo, razume se.

22

Dakle, manekenstvo me nikada nije zanimalo, ali kako sam mnogo godina kasnije počela da pišem blog i fotografišem se počela sam da obraćam više pažnju na svoj stav, izraze lica i samu fotografiju. Živimo u eri kada gotovo svako od nas neprestano nosi jedan fotoaparat sa sobom, odnosno telefon, pa evo nekoliko saveta kako da kada se fotografišete to izgleda što bolje.

Istina je da nam raznorazni filteri i aplikacije pomažu da sve dobije posebnu, čak umetničku notu, ali šta raditi sa fotogeničnošću?
Za početak: ispravite se! Nema potrebe ni da hodate, a ni da se fotografišete pogrbljeni. Delujte samouvereno i zadovoljno. Ukoliko spadate u osobe koje redovno zažmure pri slikanju pokušajte da trepnete pre nego što aparat škljocne i tako u pravom trenutku budete budni.

Ostatak teksta pročitajte na sledećim stranama…

20

Sigurno ste čuli da neka devojka kaže kako želi da se fotografiše samo sa određene strane jer je lepša. Ima istine u tome, a vi pronađite svoju. Uvek blago nagnem glavu, ali i čitavo telo na jednu stranu. Priznajte da na fotografijama gde držimo glavu potpuno ispravljeno, kao za ličnu kartu, malo ko lepo ispadne.

Kada se fotografišem unutra šminka mi obavezno mora biti jača, posebno kada je nanošenje rumenila, pudera, olovke za obrve, pa čak i veštačkih trepavica u pitanju jer u suprotnom izgledam veoma bledo. Jaču šminku koristim i kada mi je kosa svezana. Napolju, sa druge strane, dozvolim sebi i slabiju šminku. Savet plus: sjaj na jagodicama uvek da poseban efekat.

Ostatak teksta pročitajte na sledećim stranama…

23

Kada vas neko fotografiše, a nije profesionalac, neka radije stoji i namesti aparat ili telefon u visini svojih grudi. Kada god me je neko uslikao odozdo ili odozgo izgledala sam potpuno nesrazmerno.
Davno sam pročitala da supermodeli kažu blago „hej“ pri poziranju. Poslužim se tim trikom ponekad, a ukoliko želim da se nasmejem svakako je najlepše da to bude prirodan i iskren osmeh. Ukoliko želim da izgledam ozbljnije radije podignem jednu obrvu i blago skupim usne nego da se na primer upadljivo napućim. Mislim, ko to uopšte još radi?

Odeća je nešto što igra veliku ulogu u tome kako ćemo izgledati na fotografiji. Takođe, znači i to kako ćemo stati. Sigurno ste pogledale bezbroj dama na crvenom tepihu, pa ukoliko fotografija nije spontana već želite da pozirate vežbajte i neka vas neko uslika. Tako ćete otkriti kako možete da izgledate sjajno, kao i u prirodi uostalom!

Nemojte biti jedna od onih devojaka i žena koje beže od fotoaparata jer sam sigurna da svaka od vas u sebi krije fotogeničnost i zapamtite da retko kada neko iz prve ispadne odlično. Ako vas neko uslika neka to učini više puta, a ukoliko slikate sami sebe… znate već koliko je potrebno!

Tagovi: