Jedi dok možeš, kad ne budeš mogao, kajaćeš se!

by | decembar 12, 2011

E, sad, kako da preživimo zimu, zdravi, čili i vedri?! Jedan od načina jeste da rentirate moju mamu, koja sve zna najboljeee! 🙂 Pročitala je sve moguće magazine o zdravoj hrani, lekovitom bilju i čarobnim eliksirima mladosti na ovom svetu. Naoružana zavidnim znanjem u oblasti nadrilekarstva, uvek ima spreman strateški plan preživljavanja u najsurovijim zimskim uslovima. U skladu s tim, moj dragi tata i ja prolazimo kroz razne nivoe pripreme, od rane jeseni, za zimske nedaće koje predstoje, kao vrhunski sportisti. Pazi nas, mazi, a ako ne daj Bože zatreba i leči. Ja se još nekako i izvučem iz njenih dobronamernih kandži, jer ne živimo zajedno i nema punu kontrolu nad mojim konzumiranjem njenih magičnih napitaka.

Ali, moj tata je zato pravi mali beli meda! 🙂 Pravo je čudo kako se do sada nije samolansirao u svemir od tolike snage i zdravlja, koje mu ona uliva kljukajući ga raznoraznim eliksirima&prirodnim napicima. Doduše, zaista se sasvim dobro drži za čiku od 67 godina. Lice jedro, zategnuto, bez bora, sem onih od smeha, uglavnom preplanulo jer je stalno napolju, sa svega nekoliko sedih iza ušiju. Puca od snage.

Mlado, mlađe, najslađe 🙂

Kako sada stvari stoje, sve govori u prilog činjenici da sam u velikoj meri povukla na njega, što me posebno raduje. I sada ladno prolazim kao da imam deset godina manje. Moj bivši dragi kleo se da je svojim očima video da sam 79 godište. A izgledalo je da samo malo lošije čuje… možda bi trebalo da ode i kod očnog. Mada, to više nije moj problem. Moj je cilj da uvek izgledam dobro, a ne mlađe. Doduše, pokazuje se da to i nije neka naročita prednost u životu. I ovako sada ovi mlađahni muškarci poludeše za starijim ženama. Ne mogu da ih se otresem. Neka moda, šta li je?! Imam ja tezu zašto je to tako, ali neću sad o tome… nekom drugom prilikom ćemo o tome, sad pričamo o hrani. Mada, nisam gadljiva na njih uopšte. Dapače. 😉

Dakle, kako zdravi da preživimo zimu?!

Već godinama, ishranu usklađujem s godišnjim dobom, prvobitno prihvaćeno kao savet mog akupunkturologa. Spasio me u jednom trenutku od akutne upale želuca i od tada promenila sam mnogo toga u ishrani i načinu življenja. Kada sam se odrekla samo tri stvari koje mi je na prvu loptu preporučio, preporodila sam se u roku od ODMAH! Verovali ili ne! Do tada, radila sam sve pogrešno, iako je to prema nekim trendovima u ishrani bilo sasvim OK. Nisam ja to bila izmislila, već pročitala u raznoraznim magazinima, kao predlog vajnih&bajnih nutricionista.

To je izledalo ovako: ujutro ustanem, na prazan stomak popijem sok od ceđenih agruma (pomorandže, grejp, limun, ponekad i kivi). Spalim želudac. Bez doručka odem na posao. Popijem jaku crnu kafu. Betoniram žuludac u potpunosti. Pijem vodu, ali hladnu, naravno. Ne jedem bar do podneva, a dešavalo se i da mi prvi obrok bude tek kasno popodne. Sve zbog tog prokletog posla, od kojeg bi mi pritisak skakao na 200, čak više puta u toku dana, a stres izjedao moj napaćeni želudac. Zvuči vam poznato?! Hm… 🙂

Reci NE!

E, kad je dogorelo do nokata, kad sam dobila akutni napad, jer želudac više nije mogao da podnese to, vrlo lako sam se preobratila na novi režim života. NE ceđeni sokovi, jer ta kiselina izjeda želudac! NE kafa! Bolje čajevi. NE hladna voda, već ugrejana, na temperaturi tekućine u našem želucu, na oko 60-80 stepeni C. Bez doručka NE iz kuće! Posao NIJE vredan nerviranja. Usput, malo bockanja iglicama (akupunktura) i meditacije, da se ratosiljam stresa, i ja sam kao nova! A da, dala sam i otkaz! 😉

Sada je to već sasvim prirodan postupak, moj organizam jednostavno traži promenu i prilagođavanje datim okolnostima. Vremenom sam naučila da ga osluškujem i vladam se u skladu s njegovim potrebama. Dan počinjem kašikom mešavine meda, polena i matičnogmleča. Sledi šolja toplog zelenog čaja. Ovisna sam o njemu, popijem bar tri šolje dnevno. Delom detoksikacija, a delom uživanje za moja čula.

Jaka zima traži jaču hranu. Stanje našeg organizma zavisi od energetskog goriva koje unosimo u njega. Večito zimogrožljivoj, potrebno mi je jače energetsko gorivo kako bih neutralisala zimoću. Za početak dana, to bi bio jak proteinski doručak jaja na maslinovom ulju, šunka, feta sir, ako  baš zagudi i slaninica 🙂 bez koga ne napuštam kuću. Verujte mi, nećete se od slaninice ugojiti! Što bi rekao moj stric Milutin: Jedi dok možeš, kad ne budeš mogao, kajaćeš se! 😉 Obožavam ga.

Gola, bosa, pa šta?!

Sve to mi daje dovoljno energije i toplote da mogu bar još tokom jeseni, dok se temperatura ne spusti debelo ispod nule, da idem bosa i nosim čizme s otvorima na  prstima. Polako prihvatam London stil :). Sad sam zaista počela da nosim lake haljinice i tokom zime, bez čarapa i tako gola i bosa samo se ogrnem bundom. Ništa ne greje tako dobro kao prirodno krzno. Sad bi me moja prijateljica Dušica, zaštitnica svih životinjskih vrsta, žestoko kritikovala, ali šta da radim. Od kamenog doba čovek se oblačio u krzno.

Zeleno, volim te zeleno!

Frederiko Garsija Lorka, moj omiljeni španski pesnik. Nekada sam studirala španski jezik i književnost. To mi je pomoglo da lakše pratim španske serije. U životu baš i nije mnogo…

Volim da idem u prirodu. To me tako prozrači i oplemenjuje! Prija mi svaki boravak na otvorenom i nastojim da što više vremena provodim u prirodi, među zelenilom. Čak sam i svoje sportske aktivnosti bila preusmerila na prirodno okruženje. Trčanje pored reke, na Dunavskom keju i teretana na otvorenom, kojih sada po gradu ima na sve strane, zadovoljavale su moje ovojesenjske potrebe za rekreacijom. Sve pohvale za gradsku upravu! Donedavno beše tako. Sad sam se već vrnula u teretanu. Rekla bih da sve to zajedno gradi moj imunitet, iako sam sklona i konzumiranju raznoraznih aditiva za jačanje imuniteta. Higijena je definitivno pola zdravlja, a kako se većina bakterija i virusa prenosi putem ruku, redovno sam opskrbljena sredstvima za pranje ruku. Naročito posle gledanja filma Zaraza! Ljubićemo se i grliti tek na proleće, kada pregrmimo sve viruse koji nadolaze. 🙂

Ostajte mi zdravo i dobro. Ko preživi zimu, pričaće!

Žana

…………………..

Mama zna najbolje

Recepti za zdrav život

Jedan od mojih omiljenih zimskih napitaka jeste čaj od đumbira. Predivan je! Odličan za ove hladne dane jer otklanja unutrašnju hladnoću tela i greje želudac! Dakle, kako moja mama kaže, kupite koren đumbira, sad ga ima u gotovo svakoj lokalnoj piljari, oljuštite ga i isecite na kolutove.

Prilog: slika korena đumbira, pun bokal čaja/vode

Za litar napitka, koliko je dovoljno za ceo dan, potreban je koren od 4-5 cm. Ako i preterate i čaj vam bude mnogo ljut, samo dodajte još vode. Nikakav problem. Kolutove đumbira, u adekvatnoj posudi, prelijte ključalom vodom. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Kažu da đumbir podstiče metabolizam, izbacivanje toksina, sprečava apsorbciju holesterola… A odličan je i za sagorevanje masti!

Uzdravlje!

Javite mi kako vam se dopada. 😉

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose sa javnošću CORE Relations

Tagovi: