Jesenja čokoladna fantazija

by | oktobar 25, 2012

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

O

sećam se čudno. Kao da sam sinoć obula cipele drage mi Doroti (iz Oza) i probudila se jutros u nekoj drugoj zemlji, vremenskoj zoni ili bar dobu. Još juče je bilo leto, divno sunčano vreme. Uživala sam sa mojim kumom na obali reke Save, uz kafu i čašicu razgovora. Sunčala se, a vidi danas!

Ovo što vidim kroz prozor ne mami na ustajanje. Verovatno nikad i ne bih ustala iz kreveta da nisam dobila iznenađujući poziv na kafu na koji se ne odgovara sa ’ne’. Bar iz znatiželje.

I nakon kafe koja hrani sujetu (a znamo s kim to može biti…), valja se još malo nasladiti. Sita, vraćam se u svoj topli dom, uvaljujem na sofu, vatam se novog štiva ’Funkcija orgazma’ od Vilhejma Rajha i poslednjeg parčeta fantastične čokoladne torte, dok svira ’Our love is easy’…

Iako preferiram voćne, čokoladna torta koju je moja mama napravila pre neki dan, za svoj polu jubilarni 65-ti rođendan, bile je izvrsna. Prava čokoladna fantazija! Kao veliki sladokusac i probirač odgovorno tvrdim da bolju tortu skoro nisam jela. A jedem …
Hladno vreme zahteva adekvatno pogonsko gorivo. Ova torta je upravo to. Pakleno jaka sa bezbroj kalorija. Ali, koga briga?! Bitno da je duši milo!

Mama zna najbolje!

Za ovu tortu potrebno je ispeći četiri kore, a za svaku koru je potrebno 2 jajeta, 3 kašike šećera, 3 kašike brašna, kašika kakao praha, ¼ kesice praška za pecivo i kašika otopljenog putera.

Beli krem: 400g bele čokolade, 2dl slatke pavlake i kašika otopljenog putera.
Crni krem: 400g čokolade z akuvanje, 3dl slatke pavlake, kašika otopljenog putera i 2 kašike kako praha.
Za dekoraciju: 150g mlevenog keksa i 5dl slatke pavlake.

Penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno, puter, kakao i prašak za pecivo. U pripremljenu masu dodajte čvrst sneg od belanaca, promešajte i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite 15 minuta na 180 stepeni. Tako ispeći sve četiri kore i dobro ih ohladiti.

Na umerenoj vatri zagrejte slatku pavlaku, dodajte komadiće bele čokolade, puter i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi sat vremena, pa ih prebacite u frižider. Izlomljenu čokoladu i slatku pavlaku pomešajte i otopite na pari, stalno mešajući. Dodajte puter, promešajte i sklonite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, dodajte šlag od ostatka slatke pavlake u koju ste umešali kakao prah.

Sve četiri kore premažite kremom od bele čokolade i vratite u frižider da se hlade još pola sata. Potom, preko belog krema naneti crni krem, po trećinu na svaku koru. Svaku koru odozgo pospite mlevenim keksom. Poslednja kora je već premazana kremom od bele čokolade, što je dovoljna praznik za oči za nas ljubitelje te vrste čokolade.

Torta je poprilično velika i potrajaće celu nedelju čak i ako ugostite i njome poslužite neke drage ljude.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Tagovi: