Kako da ga volite

by | februar 9, 2012

Foto: Srđan Bosnić

Koliko puta vam se desilo da dobijete poklon od bliske prijateljice, a da on uopšte nije bio namenjen vama, već njoj. Kako je moguće da toliko ne poznajemo osobu koju smatramo bliskom? Šta to znači? Da je mislila na sebe dok ga je birala, a ne na vas?

Imajući brdo takvih stvari u svojoj škrinji za ’nikad dotaknute poklone’ rekla bih da vaša prijateljica samo na sebi svojstven način pokazuje vrhunac svoje ljubavi prema vama, time što za vas bira ono što je za nju najlepše. Slično je u ljubavi.

Koji je pravi način iskazivanja ljubavi?

Obično volimo onako kako mi volimo da budemo voljeni. Nije to sebičnost već samo nemogućnost da prepoznamo kako treba da pokažemo ljubav na pravi način. Sad druge strane, posmatrajući druge osobe kako pokazuju svoju ljubav prema nama, predstavlja najlakši način da naučimo kako oni vole da budu voljeni.

Fora je u čulima

Prvo se ugledamo. Ako nam se dopadne to što vidimo, počnemo da pričamo. Ako se potrudimo, onda se i čujemo. Ako se razumemo, dodirnemo se. Potom se osetimo. Moglo bi se reći da njuh funkcioniše kao radar i može da predupredi potencijalne probleme.

Da bi veza uspela, bilo da je prijateljska ili partnerska, moramo da naučimo da volimo onako kako druga strana u odnosu voli da bude voljena. Kao što se poklon kupuje prema osobi kojoj je namenjen, a NE prema sebi, tako se i ljubav pokazuje onako kako druga strana voli da bude voljena, a ne kako MI volimo da nam se iskazuje ljubav.

Majstor za ljubav

Ponekad je dovoljno da vam neko zameni sijalicu u predsoblju ili vam donese paket vode na treći sprat (bez lifta), bez da ste vi to tražili i da vas kupi za sva vremena. Da mu padnete u naručje za čitav život, ophrvani ljubavlju, a da on nije ni svestan veličine svog dela. Osećaj zaštićenosti i sigurnosti koji vam pruža, postaje temelj vaše ljubavi prema njemu.

Meni znači da moj voljeni na sav glas priča celom svetu da me voli, da to otvoreno pokazuje pred drugima i pruža mi punu podršku u svakom trenutku. Da znam da sam jedina, prava i najbolja za njega na ovom svetu. Da bude uz mene i u dobru i zlu, privrženo i blisko, tako da međusobno poverenje ne može da naruši ni desetine hiljada milja udaljenosti.

Ako njemu znači da sa njim zajedno idem na koncert (muzike koju ne ljubim) i sedim sa njegovim društvom u kafani, skuvam mu ručak, pomognem da odabere poklon za godišnjicu braka njegovih roditelja, pokupim stvari sa hemijskog čišćenja, pobrinem se zdravlje njegovemameSitnica, ako ga zaista volim i želim da naša veza uspe. I zadovoljstvo jer činim dragoj osobi ono do čega je joj je stalo.

Najlepše je kada oboje volimo da budemo voljeni na isti način, ali ni malo truda, ako nije tako,  neće biti na odmet, ukoliko je ljubav prava.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose sa javnošću CORE Relations 

Tagovi: