Categories Blog

Kako doneti pravu odluku, koja je zaista najbolja za nas?

Ponudila sam dvema prijateljicama da dođu i probaju kako izgledaju moji Tai Chi treninzi i Ženski kutak. Razlika je u tome što se ovi prvi odvijaju dva puta nedeljno, po sat vremena i radimo samo TaiChi i QiGong vežbe, a drugi podrazumeva viđanje jednom nedeljno, gde pored vežbi relaksacije, pričamo na različite ženske teme.

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar
Centar za lični razvoj „Lepo mi je“
www.lepomije.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon početkom oduševljenja, nastalo je beskrajno vaganje odluke – da li jednom ili dva puta nedeljno, da li je sat vremena malo za trening, zašto samo ženske teme i tako u nedogled. Svaka je imala argumentaciju, bila i istovremeno, nije bila u pravu. Pomislila sam, kako je teško nekada doneti odluku, makar ona bila i mala sitna odluka koja donosi neku radost u naš život. A kako je tek sa onim težim i nelagodnim.

Ali, suština je upravo u jednostavnosti. Možemo da komplikujemo, da trošimo uzalud dragoceno vreme, a odluka nas svakako čeka. Evo dva jednostavna pitanja, koja mogu pomoći da lakše donesemo odluku i da budemo mirni da je ona prava i najbolja za nas. Ja to primenjujem veoma često i mogu da potvrdim da daje odlične rezultate.

1. Kako bi ovo najjednostavnije moglo da bude rešeno?

Uvek, ali baš uvek, kada nikako nešto ne možete da odlučite, kada se lomite između opcije A i opcije B, postavite sebi ovo pitanje: Kako bi ovo najjednostavnije moglo da bude rešeno? To znači da bukvalno razmislite – koje je rešenje najjednostavnije, koje će vam najmanje energije odluzeti, a da budete zadovljni rezultatom.
Vodite računa, ne radi se o „liniji manjeg otpora“. Princip jednostavnosti ne znači – najprostije rešenje, već jednostavan način dolaska do tog rešenja. Ne znači da treba da izaberete goru opciju, samo da biste izabrali i da se više time ne biste bavili.

Evo primera: Dvoumite se da li da se vidite sa drugaricom Jelenom na kafi ili da izađete sa Ivanom. Ne biste da izneverite ni jednu ni drugu, ali nemate vremena za obe. Princip jednostavnosti bi, mogao u ovom slučaju značiti: pozvaćete obe da izađete zajedno. Vi ćete se tako videti sa obe, one će se upoznati, saznaćete nešto novo, lepo ćete se družiti, svi će biti zadovoljni.  U slučaju da Jelena, recimo, želi nešto važno da se posavetuje sa vama, a isto je potrebno i Ivani, princip jednostavnosti bi značio: zamolićete jednu od njih da se sa njom vidite sutra ili se nećete videti ni sa jednom sve dok ne budete imali vremena za obe. I to je fer. A vas ne troši dalje.

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA