Ako je sve kako mora biti, moram li da ostanem sa mužem koji me maltretira?

by | decembar 23, 2016
Piše: Katica Đorđević, motivator i lajf kouč

Piše: Katica Đorđević, motivator i lajf kouč

Sve je onako kako mora biti.. Redovno slušam tu istu rečenicu od onih koji se ni malo nisu ostvarili. Šta zapravo znači ta rečenica? Koja je uopšte svrha te rečenice? Da li ste se zapitali pre nego što ste je usvojili?

Sve češće primećujem da se ta rečenica koristi isto kao i kada govorimo o sudbini, koristi se kao izgovor za vlastiti neuspeh. Dobila sam dosta pitanja i dosta naznaka koje ukazuju da se ta rečenica koristi kao lek za bolji život.

,,Katice, ako je sve kako mora biti, da li to znači da ja moram da provodim život sa partnerom koji me maltretira, da trpim na poslu na kome ne primam platu, da ne radim ništa da promenim loše životne situacije?’’

Neka ova kolumna bude posvećena samo odgovoru na to pitanje,j er znam da je od presudnog značaja da shvatite prvo šta ta rečenica znači ,  nakon toga odlučite da li ćete je nastaviti koristiti, pa će jedna moja priča biti odgovor na pitanje svih vas koji govorite da je nešto suđeno i da je sve onako kako mora biti.

Ne želim da svaka kolumna bude prepuna tužne priče malene devojčice jer ja ta devojčica više nisam, ali želim da kroz moju priču dobijete odgovor kako sam uopšte postala neko ko sebe više ne ubacuje u koš sa depresijom i ostalim ’’demonima’’ poput sudbine, koji su vladali mojim životom veoma dugo.

Bila sam poput svih vas, ništa bolja i ništa gora. Rintala kao konj ,gubila prijatelje, dizala kredite, brojala i tražila sitninu po kući da bih imala za osnovne ženske potrebe… Gubila članove porodice, dobijala i fizičke i psihičke udarce, davala otkaze, razočarala se u muški rod, zatvarala se u sebe, gledala se u ogledalu kao da sam zver, osećala se nemoćno i staro, bila ponižavana i gažena…

Znam da se svaka od vas pronalazi bar u jednom delu ovog mog opisa života koji sam živela.

Danas živim poptuno suprotan život od ovoga.

Da li mislite da bi se nešto u mom životu promenilo da sam i ja pristala na korišćenje rečenice „sve je onako kako mora biti“?

Ja sam često u svojoj prošlosti, koja je toliko udaljena od mene da mislim da je to moj prethodni život, imala običaj da pripisujem traume i tragedije sudbini. Duboko u sebi nisam želela da verujem da je sudbina nešto što je zapisano i što moramo proživeti, ali sam često verovala da je sve loše što mi se dešava očigledno zapisano da se desi i da će mi takav biti ceo život.

Čak se nekako desilo da osoba koja je ’’vidovita’’ ispriča jedan deo moga života koji mi se nije dopao ni malo. Da sam ja poverovala u sudbinu kakvu mi je dotična ispričala, verovatno bih sada imala jedno muško dete sa određenim imenom, ne bih imala šta da jedem i živela bih od tuđe milostinje, imala bih muža koji me maltretira i od nervoze bi svakodnevno pila lekove.

Kao dokaz za takvo proricanje imam zabeleženo šta je dotična rekla da je meni zapisano. Moram da naglasim da je činjenice iz mog detinjstva, detalje o stradanju moga brata, detalje o svim njegovim zanimanjima i aktivnostima znala… isto tako kao i o meni.

Šta se desilo? Uplašila sam se naravno. Danima sam bila zbog proricanja te žene depresivna, jer mi je rekla da je sudbina to što je ispričala.

Baš iz tog razloga sam imala zabeleženo tačno svaku reč koju je gospođa izgovorila,jer sam rešila da svoju „zapisanu“ sudbinu zapišem ponovo. Bez obzira što za zakon privlačenja nisam znala, znala sam da ja ne želim da sedim i čekam da se desi upravo ono što je ona rekla. Prošle su godine i sve se više stvari poklapalo koje je ona prorekla. Započela sam vezu upravo sa osobom kakvu je opisala, upoznala se sa njim na način koji je opisala… i tad je strah samo rastao – „Šta da radim ako se sve obistini…ja to ne mogu da podnesem“. Tragala sam za odgovorima i težila ka nekoj drugačijoj budućnosti. Svaki dan sam pričala sa verenikom o našim planovima, o našim poslovima koje želimo da pokrenemo, svaki dan smo maštali o velikoj kući, našoj porodici i kaminu pored koga sedimo i pijemo kafu, ali ta žena mi nije rekla da je to moja sudbina.

Ja sam rešila da ignorišem njene priče i naterala sam sebe da besno u sebi izgovaram „Sada ćeš videti kakav ću život imati!“ i kada sam se zainatila – eto meni odgovora. Zakon privlačnosti je došao kao odgovor na moje molitve, a onda i još jedan video koji je snimila Ana Bučević o vidovnjacima. U tom videu sam dobila odgovore koje sam želela „Vidovnjaci vide samo jednu od vaših realnosti, na vama je u koju ćete da poverete i koju birate“. I danas mi to odzvanja to u glavi i nikada neću zaboraviti tu rečenicu.

To je razlog zašto su prošle godine u kojima je meni bila presuđena „kazna“ koju nisam odležala. Sama sam izabrala svoj put i realnost, i nisam dozvolila da pristanem na manje. Izabrala sam da uspem.

A samo biranje uspeha nije dovoljno da bi promenili tu realnost ili tu sudbinu. Potrebno je da zasučete rukave, svesno rizikujete i idete glavom tamo gde neko ne bi išao rukom.

Potrebno je da pristanete na promene i da zaustavite ruku koja želi da vam opali šamar, da zaustavite mučenje i da rizikujete i uplovite u svoju maštu talente i ideje i razvijete sopstveni pun potencijal koji će vam pomoći da uspete. Znate li kada se govori „Sve je onako kako treba biti“? To se govori onda kada dođete do sopstvenih cljeva, a ne dok trpite batine, dok gladujete i dok umirete od teške bolesti. T ko ne mora biti, i sve se može promeniti.

Kako uopšte možete da trpite taj večiti oblak nad vašom glavom? Mnoge čujem kako govore „Bog nam je to podario, i moramo da se pomirimo s tim!“

Ja ću vam reći da vam je Bog podario izbor, a vi ste se pomirili sa pogrešnim izborima. 

Pročitajte i… Da, ja sam uspela bez dinara u džepu. Jedna rečenica je promenila SVE

Sreća, uspeh i budućnost su stvar izbora, a ne sudbine. Vaša vera i vaše emocije su jedini vidovnjaci koji vam svakodnevno proriču sudbinu. Kako se emocija i vaša verovanja menjaju, tako se menja i vaša budućnost. Zato znajte da je jedino u šta bi trebalo da verujete ona čarobna kugla u vama koja vas navodi na puteve na kojima morate biti, i koji nisu obavezno bolesti i tragedije o kojima svakodnevno slušamo.

Sve dok živite nesrećno i pozivate se na sudbinu, verujte da se samo pozivate na izgovor za neuspeh. Ako vam je Bog dao izbor, onda birajte i zapišite sudbinu u koju želite da verujete i kakvu želite da živite, budite sami sebi prorok jer zakon privlačenja vam upravo takvu moć i obećava.

Vidimo se narednog petka uz još jednu šolju motivacije!

Za više tema pratite me na Facebook-u, Instagram-u i Youtube-u.

Tagovi: