LAVA: Ko su radoholičari?

by | novembar 30, 2017

Sve više klijenata sa kojima radim coachinge, NLP treninge ili Reiki dolazi sa simptomima stresa koji ukazuju da su radoholičari. Šta je uopšte radoholizam i kako nastaje? Momenat kada zdrav odnos prema poslu prerasta u radoholizam je momenat kada poverujemo da smo nezamenljivi i da samo mi znamo da nešto uradimo tako dobro. Polako upadamo u zamku zvanu „još samo ovo brzinski da uradim“ i nismo svesni da ostajemo sve duže, radimo sve više, zanemarujemo svoje zdravlje i ljude koji su nam važni.

Piše: Milica Lava Nikolić
International NLP Trainer & Coach, NLP Energy House

Ovo se dešava i onima koji vole svoj posao i onima koji ga ne vole. Oni koji ga ne vole postaju radoholičari iz straha da ga ne izgube i želje da dokažu da oni to ipak mogu najbolje, a oni koji vole svoj posao stalno imaju osećaj da treba i mogu još da doprinesu, da je to njihova misija i žele da ostave trag iza sebe.
Nažalost, i jednima i drugima se dešava da pregore, dožive čuveni „burn-out“, jer se nisu odmarali, i tada stradaju živci, gde ih i najmanja stvar potpuno izbaci iz takta.

Kako da postignemo balans?

Prva stvar koja je važna je razumevanje da mi ne doprinosimo svetu samo poslom. Kada se družimo, oplemenjujemo svoje prijatelje. Kada se igramo sa svojom decom, podučavamo ih mnogim stvarima i prenosimo emocionalnu inteligenciju. Kada negujemo svoje telo, omogućavamo mu da nas dugo nosi kroz život i pomaže da ostvarimo svoju svrhu.
Kada steknemo razumevanje, potrebno je da planiramo. Danas se živi jako brzo i ukoliko ne planimo svaki svoj trenutak, lako nam uskoče neke „neodložne obaveze“. Stavite u svoj plan od kada do kada radite, kada odmarate, kada negujete svoje telo, kada ste sa prijateljima na kafi, a kada jednostavno ne radite ništa. Plan će vam pomoći da živite ispunjenijim i kvalitetnijim životom. Sećam se, kada sam osnovala svoju kompaniju, mislila sam da samo ja znam kako se radi ovo ili ono, i firma nije napredovala sve dok nisam počela da se oslanjam na druge ljude i prepuštam im stvari u kojima ja ne uživam.

I treća stvar, najvažnije je da imate na umu svoje ciljeve dugoročno. Nije važno da li ćete sve stići da završite danas, bitno je šta ćete smisleno uraditi za deset, dvadeset godina. Tako razmišljaju lideri i na taj način manje važne stvari delegiraju ili sklanjaju sa strane za kasnije.
Primenite ove principe i primetite šta je drugačije u vašem životu. Možete mi pisati na [email protected] i pratiti moju emisiju #usudise svakog radnog dana uživo od 6h ili kasnije u toku dana kada odvojite vreme za sebe.
Royal pozdrav svima koji se se usudili da postanete vladari svog života.

Od srca,
Lava

Pročitajte i…LAVA: Hajde da rastemo zajedno!

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

 

Tagovi:

top