LAVA: Voliš li se?

by | februar 16, 2018

Svi mi znamo da treba voleti sebe i staviti sebe na prvo mesto. Medjutim, iako znamo i dalje dopuštamo drugima da imaju prednost, poklanjamo im svoje vreme, rešavamo njihove probleme i njihovim pričama često dajemo veću važnost od sopstvenih.

Zašto se to dešava i kako do toga dolazi, odlučila sam da istražim kroz svoj decenijski rad kroz coaching, NLP i Reiki metodu i sada ću to sa vama da podelim.

Najvažnije je da sve moje savete isprobate pre nego što se uverite da su vam korisni.

Piše: Milica Lava Nikolić International NLP Trainer & Coach, NLP Energy House

Glavni razlog zbog čega nastaje nedostatak ljubavi prema sebi je odlaganje nama najvažnijih stvari i bavljenje onim manje važnima. Imam klijenta sa kojim sam skoro došla do zaključka da je primarno da se bavi sopstvenim zdravljem i ostavi pušenje, a da on čitavog dana sebe pretrpava obavezama, poslom i da na taj način ima savršen alibi zašto se ne bavi sobom.

Naš mozak ima izgradjene mehanizme odbrane koji koče našu promenu.

Najjači od svih je potiskivanje ili “guranje pod tepih”. Kada se nešto desi što se osobi ne sviđa, ona se nakon kratkog vremena ponaša kao da se to nije ni desilo. Imam prijateljicu koja vrlo često ima žučne rasprave sa mužem, a onda se desi “seks pomirenja” i oni nastave da razgovaraju kao da se ništa nije dogodilo vrlo brzo, do sledeće svađe. Na ovaj način dolazi do postepenog urušavanja sistema, ona gubi svoj identitet i sigurnost u sebe. Prestaje da rešava glavni problem u životu i projektuje svoju frustraciju na ljude oko nje, što je siguran znak nedostatka ljubavi za sebe.

Još jedan mehanizam odbrane za izbegavanje odgovornosti je socijalna komparacija ili poređenje sa drugima. Primer za to je jedna moja klijentkinja koja ima višak kilograma i dogovorile smo se da ode kod lekara zbod terapije za pritisak, kako bismo znale koliko vode i cedjenih sokova može dnevno da unese u danima detoksa. Od lekara se vratila i rekla mi da joj je lekar rekao da ima mnogo debljih od nje i da ne shvata zašto se toliko potresa oko toga. S kime se vi poredite? Oko nas postoje i uspešniji i manje uspešni. Ako se poredimo sa manje uspešnima, pravdamo se, a ako se poredimo sa uspešnijima, motivišemo se. Šta vi birate ove nedelje?

Od srca,

Lava

Pročitajte i…LAVA: Koja je tvoja bajka?

 

Tagovi:

top