LAVA: Za kim patiš?

by | jun 28, 2018

Većina ljudi koja mi dolazi na coaching sesiju da radi na svojim odnosima ima nekoga koga nije prebolela. Nekoga ko je i dalje u njenom umu i srcu bez obzira što nije u kontaktu. U našem narodu važi da su sve prave ljubavi tužne, da ljubav boli, i ako nemate nekoga za kim patite, znači da niste ni voleli. A da li je to tačno i šta zapravo čini ljubav?

Ako smo u zavisničkom odnosu sa nekim, tu ima puno optuživanja, nemogućnosti da se odvojimo, drame, i jako se teško taj odnos prekida. To je odnos koji nije zdrav i u kome nema napretka ni za nas ni za partnera. Ako ste u takvom odnosu, znači da ne poštujete sebe dovoljno i da nemate poverenja ni u sebe ni u partnera, i zato se stalno držite zajedno. Takvim parovima deca naprave jioš veći disbalans, i tada sistem postaje još teži za opstanak, a istovremeno još teži za napuštanje. Ako se prepoznajete u bilo kom od gorenavedenih naznaka zavisničkog odnosa, možete da počnete polako da primenjujete principe svesnog partnerstva koji čine da smo oboje srećni i slobodni u ljubavi.

Princip svrhe

Kako biste bili srećni sa nekim, treba da budete srećni sa sobom. Da li znate zašto živite? Čime doprinosite nečemu što je veće od vas? Kome ste inspiracija svojim životom? Kada krenete da živite u skladu sa svojom svrhom, tada partnera shvatate kao divan deo vas, ali ne i jedini i razumete da vredite i bez njega i sa njim. Niste polovina već celina.

Princip slobodne volje

Znam mnoge parove koji stalno svoju volju nameću jedno drugom. Zašto? Oni kažu iz želje da pomognu. A šta je stvarno? Želja da kontrolišu. Bojimo se da će partner jednom izabrati ono što nam se ne sviđa, i da nećemo više biti važni. To je zabluda. Zamenite savete pitanjima. Jačajte njegovu slobodnu volju. Uvek ga pitajte šta želi. Jedino tako će uvek želeti vas. Osećaj kada je nekome važno šta mi želimo je divan osećaj poštovanja našeg bića.

Princip fokusa na pozitivno

Kada postavim pitanje kakav je vaš partner, prvo dobijem šta sve ne valja, šta ne radi, šta je loše uradio. Sada razmislite. Ako neko konstano razmišlja šta sve ne valja kod vas, šta sve niste dobro uradili, da li biste imali želje da se menjate i napredujete? Verovatno imate osećaj da vaš parter ne vidi koliko dobrih stvari vi radite. Zato vi počnite prvi. Pohvalite, uvažite, zahvalite mu se na dobrim stvarima koje radi. Negujte ono što volite kod svog partnera i on će poželeti da bude još bolji.

Neka vam svaka veza bude u skladu sa svesnom ljubavi.

S ljubavlju,
Lava

Tagovi:

top