Categories Blog

Lepo mi je: 4 mesta u Beogradu gde tišina govori

Informacije, obaveze, saobraćajna gužva i drugi ometači tišine svakog dana nas napadaju sa svih strana. Prihvatamo ih kao najrođenije, ne verujući da bez njih i ne možemo. Tako među nama ima onih koji kažu da vole svu tu gužvu i buku, jer ih to čini živima, dok drugi žele da predahnu, nađu mirno mesto i osame se u tišini, kako bi obnovili energiju. Malo mira i tišine posle svakodnevne buke nam je neophodno kako bismo se vratili sebi. To je balans koji nam je potreban za dobro zdavlje. Sasvim je u redu da volite gužvu i veliko društvo, ali zapitajte se zašto ne možete nekada biti društvo sami sebi. Zar to nije najbolje društvo?! Uvek verni prijatelj koji nas nikada ne napušta?! I u sred Beograda ima bar 4 mesta gde možemo pronaći mir i tišinu, u društvu ili sami. Redovno ih posećujem, jer tamo dozvoljavam sebi da budem sa sobom. Tamo se buka stiša, a tišina govori. A, ona ima toliko toga da nam kaže.

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar
Centar za lični razvoj „Lepo mi je“
www.lepomije.rs

Šuma u Košutnjaku

Pored trim staze koja je nedavno obnovljena i kafića i kafanica koje je okružuju, na Košutnjaku ima čitav splet staza za šetanju, kraćih i dužih, zavisi koliko vam prija. Neverovatan je osećaj kada se iz bučnih ulica koje vode do Košutnjaka spustite peške u sred šume. Gde god da u Beogradu stanjujete, do ove lokacije vam je potrebno maksimum pola sata vožnje kolima ili prevozom. Staza je uređena, a mir i tišina nezamenljivi. Nije ideja da se osamimo i boravimo u šumu, već da se približimo sebi i dodirnemo tišinu koja nam priroda nudi u sred glavnog grada. Probajte, oduševićete se koliko je lep osećaj otklanjanja neke unutrašnje težine i briga, koji potraje i danima posle šetnje kroz šumu.

Kej na 25. maju

Spustite se na bilo koji kej pored Save ili Dunava i već ćete se osećati bolje. Voda odmara i čisti nas od briga. Samo posmatranje vode zna ozbiljno da nas oslobodi stresa. Lično najviše volim kej na 25. maju, ali onaj deo gde nema kafića i splavova. Tu obično šetaju samo stanari obližnjih zgrada i prolaze biciklisti. Ali ako tamo odete, samo na sekund obratite pažnju kako sve postaje tiho, odjednom se dobro osećate. Ta tišina nam je svima potrebna, jer ako insistitramo na buci, zdravlje će nas upozoravati da moramo da promenimo navike. Spustite se na reku, evo kreće proleće i dani će u svakom pogledu biti mnogo vedriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA