Categories Blog

Lepo mi je: Ako naglo menjate raspoloženje, ovo vam može pomoći!

Ima momenata u životu, kada se ne osećamo najbolje u svojoj koži. Kao da smo se umorili od svega i više ne možemo ni da prepoznamo na čemu nam je pažnja. Misli lutaju, obaveze se gomilaju, kao da bauljamo po sopstvenom životu.

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar
Centar za lični razvoj „Lepo mi je“
www.lepomije.rs

To je siguran znak da smo ispali iz ravnoteže, odnosno da su naše misli i osećanja na nivou koji je daleko od svoje prave prirode. S obzirom da smo se rodili srećni i zadovoljni, upravo ovo stanje nam pokazuje da se „crvena lampica“ uključila i da bi trebalo nešto da uradimo, kako bismo se vratili u normalu.

Za početak procesa vraćanja na dobro raspoloženje, važne su najmanje dva preduslova – da zaista imamo nameru da promenimo situaciju na bolje i da izaberemo adekvatan način da u tome uspemo. A najadekvatniji način je onaj koji nam pomaže da razumemo šta je zaista uzrok našeg neraspoloženja, a ne samo posledica. Jedino tako ćemo problemu trajnije stati na put, umesto da samo trenutno zamaskiramo posledice brzim rešenjima.
Bahove kapi su zaista dobar izbor u ovakvim situacijama.

Prvo, potpuno su prirodne, nastaju sunčanjem ili kuvanjem cvetova, bez hemijskih dodataka i zato ih, pored odraslih, mogu koristiti i bebe i deca. Kako bi, međutim, zaista imale dejstvo, mnogo je važna konsultacija sa Bahovim praktičarem. Na tržištu se danas pojavljuju i testovi ili pokušaji paušalnog određivanja kombinacije, ali jedini pravi način je razgovor sa Bahovim praktičarem. Razlog je jednostavan – svaka kombinacija Bahovih kapi se pravi za osobu kojoj je namenjena, a ne za pojedinačno stanje ili raspoloženje. Ako se moja najbolja drugarica i ja osećamo depresivno ili imamo problem sa strpljenjem, uzrok našeg stanja može biti sasvim različit. Zato bi svaka dobila onu kombinaciju kapi koja joj odgovora.

A da bi se te nijanse odredile, važan je razgovor sa stručnjakom.
No, najvažnija karakteristika Bahovih kapi je što deluju tako da nam pomažu da osvestimo stvaran uzrok situacije u kojoj se trenutno nalazimo. Dakle, ne služe da nas umire, oraspolože, ublaže patnju, već da nam pomognu da zaista shvatimo zašto se osećamo ili mislimo na određeni način. Tek tada možemo doći do rešenja.

Šta je svetlo na kraju tunela?

Jedna od Bahovih kapi, cvetnih esencija, koja nam može pomoći da vratimo nadu i ugledamo svetlo na kraju tunela je Gorse. Zanimljivo je da nastaje od cveta koji kada u prirodi procveta daje znak da će zimske dane brzo smeniti toplije vreme. Preporučuje se u situacijama kada smo toliko odstupili od svoje prave prirode i došli do takvog beznadežnog neraspoloženja, da više ni ne verujemo da nam bilo šta može pomoći da se iz toga izvučemo. Gors nam vraća nadu i osvešćuje nas da ima smisla da se pokrenemo i vratimo živost u svoj život.

Ako ipak nismo toliko potonuli, ali imamo nagle oscilacije raspoloženja i zapadamo u depresivna stanja nepoznatog uzroka, od značajne pomoći može biti Mustard, jedna od 39 Bahovih cvetnih esencija. On sjajno deluje u onim momentima kada smo toliko mračnog raspoloženja, da ne možemo da podnesemo ni sami sebe, ni okolinu. Kada jednostavno, poželimo da nas svi ostave na miru. Iako nekada može biti korisno da ostanemo sami sa sobom, ovakva rasploženja su često veoma mučna i prate ih tuga, apatičnost i srodna osećanja. Mustard deluje tako da redovnim uzimanjem u epizodama ove vrste neraspoloženja, postepeno ih eliminiše i obezbedi da se osećamo prijatnu u sopstvenoj koži.

Ako kod sebe prepoznajete pomenuta neraspoloženja ili slične neprijatnosti, nemojte čekati, misleći da će se sve rešiti samo od sebe. Pomozite sebi izborom adekvatnog, a nežnog načina i nastavite da živite život kako vam prija.

1 komentar

  1. DOBAR NOĆNI SAN VAM POMAŽE DA RAZMIŠLJATE RACIONALNO

    Dobar noćni san takođe povećava vašu energiju dok kontroliše težinu. Takođe možete doneti odluke sa manje stresa. Dobar san noću čini naš imunološki sistem jačim i nas čini zdravijima.

    Istraživači su dokazali da je dobar noćni san neophodan za naše zdravlje. Istraživači su otkrili da nedostatak sna smanjuje hormone rasta u našim telima, jer menja mišiće na masti.

    Opšte stanje spavanja je najvažnije, ali stoji iza aktivnosti. Da biste poboljšali svoje zdravlje, pokušajte da šetate svaki dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA