Categories Blog

Lepo mi je: Unutrašnji mir se može vežbati

Svi znamo dve proste činjenice – sve što smo dobro uradili u životu bilo je ono čemu smo posvetili pažnju i vreme. Takođe, kada nismo zadovoljni frizurom, izgledom, boli nas zub, odemo da to popravimo kod frizera, kozmetičara ili zubara, odnosno potražimo pomoć onoga ko ima rešenje za nas. Često, međutim, osećamo umor i napetost zbog brojnih dnevnih obaveza, grize nas savest što nismo nečemu dovoljno posvećeni, imamo tremu, hteli bismo predah i tako nam dani prolaze, a ne uspevamo gotovo ništa da promenimo.

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar
Centar za lični razvoj „Lepo mi je“
www.lepomije.rs

Ako se vratimo na početak, možda je rešenje upravo u ove dve činjenice – važno je da posvetimo tome vreme i pažnju i važno je, ako sami nemamo odgovor, da pitamo za savet onoga ko zna. Pitate se, sad, verovatno, kako ako nemam vremena da nađem dodatno vreme i zašto ako bih sama trebalo da se posvetim nečemu, da pitam drugu osobu. Upravo je u tome suština. Ako imamo bilo kakav problem, ne možemo ga rešiti ako mu ne posvetimo pažnju i vreme. Dobra vest jeste da je svako rešenje u nama samima i da sami sebi možemo pomoći, ali kada ne znamo kako, korisno je pitati stručnjaka koji će nas, ništa drugo, do usmeriti na pravi put.

 

Nađi vreme za unutrašnji mir da bi imala vremena za sve ostalo

Ako svesno odlučimo da u moru obaveza nađemo vreme za svesno negovanje unutrašnjeg mira, posle kraćeg vremena ćemo shvatiti koliko je to dobro utrošeno vreme. Zašto? Zato što svu haotičnost obaveza i odnosa sa drugima, svu buku koju stvaraju oko nas i u nama jedino možemo pobediti tako što ćemo se utišati i umiriti. Svaka nervoza je znak da smo odstupili od svoje prave prirode. Samo sedenjem u tišini, dozvoljavamo sebi da se vratimo sebi, da posvetimo pažnju i vreme sebi, kao što to činimo kada nam je nešto veoma važno i tako se postepeno vraćamo svojoj pravoj prirodi. A kada smo u ravnoteži sa sobom, onda imamo i više snage i energije i vremena za sve druge obaveze. Zato je koristno pronaći vreme svakog dana za negovanje unutrašnjeg mira.

 

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA