Moje savršeno letovanje (II deo)

by | avgust 16, 2012

I

gde smo ono stali?! A, da, na početku!

Budim se u 6 sati ujutro, a na letovanju sam. Ustajem, otvaram vrata terase i prvo što ugledam je more. Kroz zelene borove grančice, zraci Sunca se presijavaju na savršeno mirnoj morskoj površini.

Bonaca za dobro jutro!

Zahvaljujući arhitekti, koji je odlično odradio svoj posao, svaki bungalov na ostrvu Sveti Nikola ima pogled na more. Božanski prizor. Ni Čola tu ništa ne bi dir’o.

Dišem (duboko, kroz nos, dijafragmalno) i čini mi se kao da udišem život po prvi put. Čistim dahom najpre punim stomak pa pluća. Oko mene se širi ’zvuk okeana’, koji proizvode moji stisnuti grleni mišići. Tako to otprilike zvuči kad se diše na ovaj način. To je prva tehnika disanja koju sam naučila praktikujući jogu. Takozvano, ’uđaji’ disanje. Na ovaj način povećava se kapacitet pluća i reguliše krvni pritisak. Otuda se meni uopšte ne spava. Tokom ove dve nedelje letovanja, nikad manje nisam spavala i bolje se osećala. A kada sam ja dobro sama sa sobom, sve ostale kockice se slažu po mapi koju iscrtavam u svom umu. Zato slobodno mogu da kažem da je ovo moje najlepše letovanje ikada! I bi to sveukupan osećaj opuštanja, rekreacije, učenja, uživanja i ljubavnog zadovoljstva.

‘Telo su kočije, čula su konji, čulni objekti su putevi, um su uzde, inteligencija je kočijaš, Sopstvo je putnik. Mudar čovek zna da je njegovo pravo ‘Ja’ – Sopstvo, samoispunjeno i samodovoljno onda kada je ujedinjeno sa telom, čulima i umom’’. (Stara izreka iz Upanišada).

Ommmmm….

I u naredna dva sata, moje telo prati uspostavljeni ritam disanja. U hramu joge, od drveta i mermera, kao da je za to pravljen, ulazim iz asane u asanu (joga položaji). I sve to u gustoj borovoj šumi, na samoj morskoj obali. Osećam kako mi se telo oslobađa tenzije iz mišića. Blaženstvo koje greje i prožima moje telo me ne zaustavlja. Idem dalje, pomeram granice svog bića. Radujem se svakom sledećem bolu koji osetim pri istezanju mišića jer znam da se tako rastvara stres i otklanjaju nagomilani toksini u zglobovima. Istezanjem ih lociram, a disanjem izbacujem.

Posebno sam zadovoljna koncentracijom i uspostavljenom ravnotežom svog tela. Sećam se kako je to izgledalo kada sam prvi put došla na čas joge. Ma da sam lelujala, bilo bi dobro, nego sam bukvalno padala levo-desno, opasno rizikujući da se povredim. Eh, da sam tada samo znala da je dovoljno par puta duboko, polako i svesno udahnuti i izdahnuti, kako bi se aktivnost mog tela normalizovala i dovela u stanje ravnoteže.

Sve dok učimo, živi smo…

Joga spavanja

I na kraju, ono što najviše volim! Joga nidra. Neko to zove i ’’joga spavanja’’. Tehnika duboke relaksacije i opuštanja, koja uz navođenu vizuelizaciju dovodi do osvešćivanja svakog pojedinačnog dela tela. Doduše, tako bi trebalo da bude, da ja ne zaspim već negde kod trećeg prsta druge ruke. Neki čak i zahrču! Dobrih dana, kad mi baš ide, već kad zađemo iza prvog lakta, ja sam u svojim snovima. I zato ne znam da kažem koliko to vremenski traje (možda 20, možda 40 minuta, ako im je verovati) jer meni se uvek čini da je proteklo tek par minuta pre nego se vratim na ovaj svet. Kažu da je to dobro tako se brzo opustiti i prepustiti doživljaju i meditaciji ali ja bih volela bar jednom da dođem do kraja, čisto iz radoznalosti. Da vidim šta me tamo čeka, da nije možda trava tamo zelenija…

Poreč, grad ljubavi

A kad sam tako lepo relaksirana i opuštena, čula se otvaraju i uživanje podiže za oktavu više. Poreč mi nikad lepše nije izgledao. Sve sija i blista! Toliko divnih mesta primećujem na svakom koraku, koja mi, bukvalno, oduzimaju dah. A nemoguće je da se sve toliko promenilo od prošle godine, kada sam tu letovala i to u društvu tadašnje voljene osobe.

Mora biti da je promena u meni donela i partnera koji me daleko više ispunjava i čini da osećam da je sa njim sve konačno na mestu.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Tagovi: