Mom 2 be: 9 zadataka u 9. mesecu

by | septembar 27, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Pre neki dan saznala sam da se jedna polaznica iz moje grupe u školici za trudnice već porodila (dve nedelje ranije). Iako veoma srećna zbog nje, jer je sve proteklo odlično, ceo dan bila sam pod utiskom shvativši da sam, prema terminu, ja sledeća, te da raniji porođaj i mene može iznenaditi. Nikad se ne zna, a i instruktorka joge mi je rekla da je ubeđena da neću dočekati taj 17. oktobar jer ”stomak je već počeo da se spušta“.

Srećom, torba za porodilište već čeka u blizini ulaznih vrata. Spremila sam je, štreberski, čim sam ušla u deveti, pa evo šta preporučujem i vama da uradite čim nastupi poslednji mesec trudnoće…

VREME ZA SEBE
Čim beba dođe, imaćete daleko manje vremena za sebe (iako mi mnogi kažu ”nećeš imati vremena ni kosu da opereš”, veliki sam optimista po tom pitanju i verujem u moć dobre organizacije, i svog i vremena svojih pomoćnika, kojih, srećom, imam dovoljno). Zato je sad idealno vreme makar za opušteni izlazak s prijateljicama, masažu ili šoping. Ja koristim poslednji mesec trudnoće i da se maksimalno relaksiram i psihički pripremim, naspavam (i prikupim snagu za noćne smene ), pogledam filmove i pročitam neke zanimljive knjige.

BEAUTY RITUALI
Iskoristite vreme do porođaja za posetu frizeru – neka vam napravi praktičnu frizuru koju ćete lako održavati kad postanete zauzeta mama. Ukoliko redovno depilirate bikini zonu, zakažite termin i preskočite ono brzinsko brijanje u porodilištu. Počastite se i manikirom i pedikirom, ali nemojte stavljati gel-lakove jer ćete svakako morati da ih skinete pre polaska u porodilište (prilikom eventualnog carskog reza, dok ste pod anestezijom, promene na telu najpre se uočavaju na noktima – jedino je bezbojni lak dozvoljen!).

TORBA ZA PORODILIŠTE
Ukoliko pohađate časove u školici za trudnice, verovatno ste već uveliko dobile spisak potrepština za porodilište. Stoga ga pažljivo proučite i na vreme sve kupite i uredno spakujte u torbu kako vas ne bi uhvatila panika kad porođaj počne. U pauzama između kontrakcija, najmanje što će vam biti potrebno jeste da diktirate suprugu/partneru koje mrežaste uloške ili komprese za bradavice da vam nabavi. Biće dovoljno sluđen i bez toga!

GARDEROBICA ZA BEBU
Krajnje je vreme da obavite šoping ili prikupite garderobu od dece vaše sestre, prijateljice, kume… Pre nego što bacite na pranje, ufotkajte svu garderobu kako biste je kasnije, prilikom vraćanja, lakše razvrstali. Ne zaboravite da pripremite i moderan autfit za bebu u kom će pozirati prilikom prvog fotkanja na izlasku iz porodilišta! 

OBAVITE SVE ANALIZE
Ne čekajte poslednji trenutak da nabavite uput za porodilište, uradite krvnu grupu i Rh faktor, test na žuticu, krvnu sliku i eventualno još poneku analizu koju će vam zatražiti čim stignete u porodilište. Priznajem da je dosadno sve to bockanje i višednevno prikupljanje papira, ali će vam biti potrebni odmah na prijemu u porodilište. Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra…

ZVAĆE SE…
I dalje ne možete da se dogovorite koje ćete ime dati bebi? Ne brinite, imate još vremena. Mom sestriću ime smo smislili u kafani, prilikom proslave rođenja. Dakle, nikad nije kasno. Kad smo Nebojša i ja birali ime, gotovo svaki predlog u početku prolazio je sa ”ne može, VETO!”. On je pogotovo bio maštovit kada bi uvideo da meni već kreće para na uši, pa bi, uz smeh, dodatno ”solio” predlozima poput Legolas, Benedikt i tome slično. Srećom, zadržali smo se kod Filipa i tako će i ostati. 

PODESITE AUTO-SEDIŠTE
Naučite kako da pravilno podesite auto-sedište za bebu, pre nego što se ona rodi. Pored uputstava za korišćenje, na YouTubeu imate i pregršt tutorijala koji vam mogu pomoći da bezbedno vežete pojas i tako zaštitite svoje dete.

POMOĆ U KUĆI
Angažujte spremačicu da vam spremi stan pre dolaska iz porodilišta i unapred napravite spisak pomoćnika koji će vam biti desna ruka u prvim danima s bebom. Najpre razmislite da li uopšte želite pomoć od prvog dana i hoće li vam prijati prisustvo najbližih koji će se smenjivati kao na traci. Mada, pomoć oko kuvanja, peglanja i spremanja dobro će vam doći. Pripremite se na to da će svako od njih imati milion dobronamernih saveta, ali ako mislite da će vas to ”gušiti” – na vreme postavite granice. Nebojša i ja smo se već o svemu dogovorili, a jedan od mojih glavnih zahteva je da mi niko (osim njega, po potrebi), pa ni rođena mama, ne ulazi u sobu dok dojim.

SKUVAJTE RUČKOVE I ZAMRZNITE IH
Napravite nekoliko jela koje možete i zamrznuti – brzinski ručak posebno će vam značiti u prvim danima s bebom, kad ne budete imali ni snage ni vremena za pripremu obroka.

Tagovi: