Mom 2 be: Šta bebe rade u stomaku?

by | septembar 6, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Verujem da svaka trudnica, čija je beba u stomaku VEOMA aktivna, ovo pomisli bar petnaest puta dnevno. U proseku. Meni pada na pamet samo jedno. Da li će Filip biti ovoliko živahan i nakon rođenja, jer ako bude – nagrabusili smo! 

Često se mame pitaju može li se predvideti bebin karakter na osnovu udaraca, migoljenja i plivuckanja po stomaku. Ipak, stručnjaci navode da zapravo ne postoji nikakva veza između aktivnosti bebe tokom trudnoće i njenog karaktera nakon rođenja. (Ja se i dalje nadam da će Filip biti mirna beba. Mada, kakvi smo Nebojša i ja, garant će biti kao muva zunzara koja leti na sve strane i ne zaklapa. Ljubi ga majka novinarka!) Takođe, smatra se da nema razloga za brigu i ukoliko je bebac slabije aktivan. Ipak, trudnicama se savetuje brojanje bebinih pokreta već oko 30. nedelje.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Tako je i meni na poslednjem UZ pregledu doktorka savetovala da do kraja trudnoće svakodnevno pratim fetalne pokrete bebe, odnosno da brojim je li napravio 10 pokreta u dva sata. Probala sam nekoliko dana, mada sam ubrzo shvatila da za tim neće ni biti potrebe jer je Filip aktivan non-stop (a navodno fetus spava 90% vremena. Mhm, malo morgen!) – toliko se migolji i gurka da imam utisak da napravi 100 pokreta u jednom satu, a ne 10 za dva. Evo, i ovog trenutka dok mirno sedim pišući ovaj tekst, pitam se šta li, zaboga, radi i čime se zanima… Garantovano se javlja da potvrdi kako mi je uspela gibanica, koju sam upravo napravila i u slast pojela.

Kako se iz dana u dan sve više razvija i raste, ima i sve manje mesta u stomaku pa mi neretko, kad izbaci nogu da se protegne ili gurne glavu/ruku/guzu, stomak poprimi oblik kocke ili ragbi lopte. Presmešno je i verujem da se isto dešava i drugim budućim mamama. Čitala sam da je život beba u stomaku i te kako ispunjen, koliko god nama to ponekad zvučalo čudno, pa tako one ili sisaju palac, prave grimase, gutaju plodovu vodu, štucaju ili se igraju s pupčanom vrpcom pokušavajući da je uhvate u mraku, zevaju, smeškaju se… Neki stručnjaci čak smatraju da bebe mogu i da sanjaju… Iskreno, ovo mi zvuči čudno jer se pitam – na osnovu kojih događaja oni mogu formirati slike u svom umu. No, osim toga oni upijaju i zvukove iz našeg okruženja, vole da čuju glas svoje mame jer ih to opušta i smiruje, a kad im šaljemo misli ljubavi, oni osećaju tu emociju. Kako se bliži kraj trudnoće i beba raste, količina plodove vode smanjuje se pa je beba bliža zidu stomaka i može osetiti i naš dodir. Zbog toga je važno da komunicirate maženjem stomaka. Ja upravo to i radim. I, evo, smirio se. Ne lupka više nožicama, mada mi je stomak već neko vreme ”kockast” jer se, kanda, namestio poprečno. Psssst, vreme je za spavanje…

Pratite me i na Instagramu @marina_maric.

Sve moje postove možete da pročitate OVDE.

Tagovi: